Marcați
Întrevedere Dodon-Krasnoselski
Șase din cele opt obiective, stabilite la începutul anului 2017 pentru soluționarea diferendului transnistrean, au fost îndeplinite. Celelalte două urmează a fi soluționate în următorii ani. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon, în timpul întrevederii de astăzi cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Șeful statului a constatat că anul 2018 a adus multe rezultate în procesul de reglementare a conflictului transnistrean și se arată încrezător că în 2019 vor urma noi acțiuni, menite să apropie cele două maluri ale Nistrului.

Anul 2018 este unul dintre cei mai productivi pentru procesul de soluționare a problemei transnistrene, a constatat șeful statului la Bender. Grație acordurilor semnate la sfârșitul anului 2017 între Chișinău și Tiraspol a fost reglementat procesul de recunoaştere a diplomelor eliberate de instituțiile de învățământ superior din regiunea transnistreană. Această măsură le permite absolvenţilor să-şi continue studiile peste hotare, inclusiv în statele membre ale Uniunii Europene. La fel, din luna octombrie a acestui an, mașinile din regiunea transnistreană cu numere de înmatriculare neutre sunt admise în traficul rutier internațional. Aceste măsuri se regăsesc în cele opt obiective stabilite în luna ianuarie 2017, la prima întrevedere dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski. Astăzi, oficialii au avut a cincea întâlnire și au constatat că șase dintre obiectivele stabilite la început au fost deja implementate. Cele mai multe - în anul 2018, a constat Igor Dodon.

„Eu cred că, în linii mari, anul a trecut foarte bine. Sunt rezultate concrete, pe care le-au simțit locuitorii de pe ambele maluri. Vreau să menționez doar câteva dintre ele. Este vorba de soluționarea problemei numerelor de tranzit pentru transportul din Transnistria. Este vorba despre problema telecomunicațiilor, care a fost dezbătută în Parlamentul Republicii Moldova. Acum câteva zile, eu am semnat această lege și urmează să intre în vigoare în următoarele zile. Sunt convins că, în acest ritm, trebuie să ne mișcăm și în anul care vine”, a declarat Igor Dodon.

„Este un lucru enorm. Toate eforturile au fost îndreptate spre aplicare. Dacă 2017 a fost anul semnării acordurilor, 2018 a fost anul implementării lor. Desigur, există chestiuni care mai necesită atenție suplimentar. Sunt convins că, grație activității comune, vom reuși în toate”, a spus Vadim Krasnoselski.

Astăzi, ambele părți au discutat în detaliu despre cum urmează să fie restabilită conexiunea de telefonie fixă şi mobilă, dar şi infrastructura din domeniul comunicaţiilor electronice dintre cele două maluri ale Nistrului. O atenție deosebită a fost acordată celor două obiective, care încă nu au fost soluționate - libera circulație și dosarele penale, motivate politic. Igor Dodon speră că, în 2019, vor fi găsite soluții și pentru închiderea acestor capitole.
“Menționez că, din cele opt puncte, pe care le-am menționat la începutul lunii ianuarie 2017, șase puncte, practic, au fost realizate. Este foarte importantă implementarea acestor puncte. Au mai rămas două puncte, pe care trebuie să le soluționăm în timpul apropiat - clasarea dosarelor penale și circulația liberă a cetățenilor. La fel, noi am discutat astăzi despre soluțiile pentru problemele economice. Este vorba despre sistemul bancar și alte probleme. Agenda a fost încărcată și ne vom mișca în conformitate cu această agendă”, a adaugat președintele.

Pe parcursul anului 2018, Igor Dodon și Vadim Krasnoselski au avut trei întrevederi de lucru. Pentru a pune în practică rezultatele negocierilor dintre cei doi oficiali, în 2018 au avut loc 20 de ședințe ale reprezentanților politici și 84 de întruniri ale grupurilor de lucru.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).