Marcați
Mai milți beneficiari de compensații
42 de mii de familii vor beneficia în acest an de compensații de 40 la sută din factura pentru agentul termic. Numărul beneficiarilor este cu aproximativ 5.000 mai mare față de sezonul de încălzire precedent. Modificările introduse în acest an în regulamentul privind acordarea acestor plăți prevăd recepționarea actelor din 1 septembrie, și nu din octombrie, cum era până acum. Mai mult, compensarea cheltuielilor se va efectua până în 1 septembrie 2019, și nu până în 1 mai.

Valentina Andronachi are 70 de ani și locuiește singură într-un apartament cu trei camere din sectorul Ciocana al Capitalei. Factura pentru încălzire ajunge până la 2.000 de lei lunar, ceea ce depășește posibilitățile financiare ale femeii.

“Nu îmi ajunge. Atunci când nu-mi ajunge, am vecini buni și ei îmi împrumută și mă descurc. Pe alocuri, mai economisesc. Vara, stau doar pe salate, cum se spune, și economisesc și plătesc datoria. Dacă nu ar fi fost această compensație, era teribil. Aș fi rămas fără apartament”, spune femeia.

Valentina Andronachi are o pensie de 1.340 de lei, care abia de îi ajunge pentru produse alimentare.

În aceeași situație se află Tatiana Vnorovscaia din sectorul Ciocana. Deși a muncit 38 de ani, în calitate de pedagog, femeia ridică o pensie de doar 1.100 de lei și face față cu greu cheltuielilor pentru serviciile de întreținere. Compensația pentru încălzire este colacul de salvare, mai spune Tatiana Vnorovscaia.

“Desigur că ne alimentăm slab și ne îmbrăcăm și mai rău. Este aproape imposibil să cumperi o haină nouă. Cu o pensie de 1.100 de lei, ce poți să faci, dacă pentru încălzire vin 800-900 de lei? Desigur că, grație acestei compensații, este mai puțin. Mulțumim mult că ne-au dat această reducere. Aceste 40% s-ar părea că sunt puține, dar atunci când numeri bănuții, când numeri acei 10 lei, știi că ai o problemă”, spune locuitoarea capitalei.

Regulamentul privind compensarea a 40 la sută din factura pentru agentul termic a fost modificat la inițiativa fracțiunii PSRM. Oamenii care au beneficiat de aceste astfel de facilități în sezonul de încălzire precedent nu mai sunt obligați să prezinte în acest an întregul set de documente, ci doar o cerere.

„În aceste documente pot fi оncadrate și familiile tinere care stau în chirie și multe alte lucruri importante. Ceea ce am făcut noi este să ridicăm ca venitul pe cap de familie să fie până la 3.000 de lei, ceea ce permite să fie așa un număr mare de persoane să beneficieze. Cu regret situația este foarte dificlă, iar oamenii nu fac față iarna în această privință”, a declarat Ion Ceban.

Compensarea a 40 la sută din factura pentru agentul termic va costa bugetul municipal 97 de milioane de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).