Marcați
Consecințele meselor copioase
Sărbătorile de iarnă sunt întâmpinate la moldoveni cu mese copioase și exces de alcool. Nutriționiștii atenționează însă că un consum în exces de alimente este o provocare grea pentru organism. De aceea, ne recomandă să avem grijă de combinarea bucatelor, pentru a evita problemele de digestie sau acutizările de pancreatită.

Nutriționistul Viorel Matiuța amintește despre dozele zilnice de microelemente, necesare organismului pentru buna funcționare.

“În primul rând, ținem cont de faptul că organismul omului are nevoie de doza zilnică recomandată de microelemente și macroelemente. Niciodată în viață nu trebuie să uităm de această noțiune. Ce presupune această noțiune? Deci se are în vedere că nu trebuie să privăm organismul de careva alimente, produse alimentare, care ar duce la careva carențe sau deficiențe de micro sau macroelemente”, spune medic.

O alimentație dezechilibrată și bazată pe excese poate aduce organismul la incapacitatea de a asimila mâncarea. Un aspect important este combinarea corectă a produselor alimentare.

„O alimentație dezechilibrată presupune în sine o dezvoltare a pancreatitei. Cel mai des întâlnite sunt, la fel, și balonările. Pentru altcineva pot fi evidente și constipațiile, datorită faptului că nu sunt combinate corect produsele alimentare. În principal, facem trimitere către acea combinație, care ar avea loc între proteine și carbohidrați”, atenționează nutriționistul Viorel Matiuța.

Printre produsele cele mai periculoase de pe masa de sărbătoare, dar și cele mai frecvent folosite la moldoveni este maioneza. Consumul acesteia în volum mare este contraindicat. Mai bine este să substituim maioneza cu frișca, consideră nutriționistul Viorel Matiuța.

O altă recomandare a medicilor este activitatea fizică după fiecare masă copioasă. Asta va permite menținerea valorilor glicemiei în limitele cât mai apropiate de cele normale. De asemenea, va permite păstrarea tonusului muscular și va facilita digestia.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).