Marcați
24 de ani de la înființarea UTA Găgăuzia
Locuitorii Găgăuziei au sărbătorit, duminică, 24 de ani de la înființarea autonomiei. Cu această ocazie, în Casa de cultură de la Comat a avut loc o adunare festivă. La eveniment au participat reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, oaspeți din Transnistria și primari. Pentru al doilea an consecutiv, oaspete de onoare al evenimentului este președintele Igor Dodon.

Sărbătorirea aniversării a 24 de la adoptarea de către Parlamentul Moldovei a Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei a început cu intonarea imnului de stat și a celui al regiunii. Participanții la eveniment au fost salutați de bașcanul Irina Vlah.

”Găgăuzia a obținut atribuții largi, inclusiv numirea judecătorilor și controlul direct asupra serviciilor deconcentrate. Această lege a fost votată însă de către Parlamentul Moldovei în calitate de lege organică. Asta înseamnă că una sau alta dintre aceste norme ale legii noastre poate fi anulată prin decizia instanței de judecată sau printr-o altă lege organică, adoptată mai târziu. De fapt, aceste procese le urmărim și astăzi, când instanțele de judecată anulează anumite articole din lege și implementează reforma administrativă fără a ține cont de interesele Găgăuziei. Eu văd o singură ieșire din această situație - legea noastră trebuie să obțină statut de lege constituțională. Numai în acest caz, noi vom obține garanții, că indiferent de forțele care vor ajunge la guvernare în Republica Moldova, statutul nostru juridic special va rămâne neatins”, a declarat Irina Vlah.

În ultimii doi ani, în această zi importantă, alături de poporul găgăuz este și președintele Igor Dodon. Pentru el, 23 decembrie are o semnificație dublă - în această zi, el a preluat mandatul de șeful al statului.

”Această lege a fost un compromis între Chișinău și Comrat și nu noi trebuie să judecăm acum că ne-au dat prea mult nouă, la Chișinău. Un alt compromis nu a existat. Au ajuns la un acord - trebuie să fie îndeplinit. Vreau să vă spun poziția mea fermă, ca să o cunoașteți. Este ceea ce v-am promis și în această sală, și în altele. Da, două mandate, două circumscripții e puțin pentru Găgăuzia, ținând cont de sistemul mixt. Noi am vorbit cu voi despre asta, însă eu v-am promis că printre fiecare 10 reprezentanți ai partidului proprezidențial va fi câte un reprezentant al Găgăuziei. Și așa va fi. Săptămâna viitoare, vom aproba listele și veți vedea. Dragi prieteni, eu sunt bucuros să fiu președintele țării în care există un astfel de popor, precum găgăuzii. Și eu nu cred în coincidențe, dar tocmai în 23 decembrie, acum doi ani, eu am devenit președinte al Republicii Moldova”, - a subliniat președintele țarii.

Ceremonia festivă dedicată sărbătoririi înființării Găgăuziei a continuat cu un concert cu participarea vedetelor de muzică naționale.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).