Marcați
Vor să consolideze statalitatea
Mai multe partide atentează la statalitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. De această părere sunt participanții la o masă rotundă, organizată sâmbătă cu tema ”Consolidarea statalității Moldovei - probleme și perspective.” Reprezentanții societății civile au decis, în urma discuțiilor, să formuleze o serie de revendicări către autorități, a căror menire este consolidarea statalității.

În ultimii ani, statalitatea Republicii Moldova este amenințată atât de factori interni, cât și de cei externi, spun reprezentanții societății civile.

„Noi avem cu părere de rău o pleadă de politicieni și partidele politice în republica Moldova care atentează cu permanența la statalitatea moldovenească, la independența, suverenitate, integritate teritorială, care este consfențită în Constituție”, a declarat președintele Asociației Obștești ”Urmații lui Ștefan” Dumitru Roibu.

O altă problemă este promovarea în școli a unor obiecte de studiu care nu educă noua generație în spiritul patriotic, sunt de părere istoricii.

„Din păcate, sistemul educațional nu-l educă pe cetățeanul Republicii Moldova. Nici obiectul ”Istoria Românilor”, nici așa-numitul obiect ”Educație civică”, din păcate, nu asigură asta. Este imposibil să educi un patriot, un cetățean, dacă în fiecare zi i se spune că nu este de acea naționalitate, că nu vorbește în acea limbă”, spune istoric Boris Șapovalov.

Anterior, președintele Igor Dodon a lansat inițiativa de a introduce în programa școlară obiectul de studiu ”Istoria Moldovei”, în locul ”Istoriei românilor”.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).