Marcați
Încă o decizie controversată a CC
Curtea Constituțională a mai emis o hotărâre controversată. Aceasta a stabilit că președintele țării, care este comandantul suprem al forțelor armate, nu mai deține competențele legislative exclusive în materie de apărare, ci Parlamentul. Hotărârea a fost pronunțată la o sesizare a șefului statului, care a solicitat o explicație privind atribuțiile sale în acest domeniu. În sesizare, Igor Dodon a solicitat opinia magistraților privind constituționalitatea adoptării de către legislativ a Strategiei naționale de apărare și a planului de acțiuni pentru implementarea acestei strategii în perioada 2018-2022. Documentele au fost adoptate fără acordul și fără promulgarea de către președintele țării.

În hotărârea sa, Curtea Constituțională stabilește că adoptarea strategiei naționale de apărare și a altor acte din acest domeniu se încadrează în competențele Parlamentului.

”În materie de apărare națională, Parlamentul dispune de o competență legislativă exclusivă. Parlamentul adoptă documente de politici în materie de apărare națională în limitele stabilite de Constituție și de legile în materie. Adoptarea strategiei naționale de apărare se înscrie în sfera de competență a Parlamentului”, se arată în hotărârea înaltei instanțe.

De cealaltă parte, consilierul prezidențial în domeniul juridic și relații instituționale, Maxim Lebedinschi, a declarat că examinarea sesizării din partea șefului statului a avut loc fără participarea părților vizate în acest proces, iar hotărârea finală are un caracter subiectiv.

„Noi considerăm că opinia curții a fost una subiectivă. În momentul când Constituția Republicii Moldova, în mod expres, stabilește că președintele republicii este responsabil pentru suveranitatea națională, integritatea teritorială și independența Republicii Moldova, totodată, având și calitate de comandant suprem al forțelor armate, considerăm că nu poate fi adoptată o politică în domeniul apărării sau un act ce vizează strategia națională de apărare, fără coordonare cu instituția prezidențială. În alt mod, nu este logic ca cineva să poarte răspunderea pentru domeniul apărării, fără să aibă capacitatea decizională la momentul elaborării și adoptării strategiilor sau politicilor în domeniul apărării”, - a declarat Maxim Lebedinschi.

Strategia națională de apărare a fost adoptată de Parlament în iulie 2018, fără aprobarea din partea președintelui țării. Aceasta a intrat în vigoare la finele lunii iulie, fără a fi promulgată de șeful statului. Decizia Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare din momentul pronunțării.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).