Marcați
Întrevedere Dodon-Rivlin
Președintele Igor Dodon s-a întâlnit astăzi, la Tel Aviv, cu omologul său israelian, Reuven Rivlin. Cei doi oficiali au trecut în revistă acordurile bilaterale, politica internă și externă a Republicii Moldova și securitatea regională. Igor Dodon a declarat că parteneriatul între țările noaste necesită o dinamizare, în special, în domeniul comercial-economic, deoarece potențialul nu este valorificat pe deplin. Aceasta este prima vizită oficială a unui președinte moldovean în Israel, după 2004.

În timpul discuției, președintele Israelului, Reuven Rivlin, a menționat rolul important pe care îl au imigranții moldoveni în Israel și în relațiile bilaterale dintre țările noastre.

”Avem o mare comunitate de imigranți, care au venit din țara dumneavoastră, pentru a construi o nouă casă aici, în Israel. Ei sunt foarte îngrijorați și foarte conectați la locul unde s-au născut - Moldova și se simt, într-adevăr, foarte fericiți că sunt de origine, provin din Moldova. Și bineînțeles că avem aici o mare comunitate de oameni din Moldova, care lucrează alături de noi și suntem foarte mulțumiți de ei. Și ei cu adevărat încurajează și ajută economia israeliană. 10.000 de oameni lucrează cu noi. Este, de asemenea, o contribuție pentru poporul vostru. Știu că ei învață mult, când lucrează împreună cu noi. Ei câștigă experiență, iar când revin în Moldova, folosesc experiența pe care au acumulat-o aici, în Israel. Împreună, avem o legătură minunată între două popoare” a spus președintele israelian.

La rândul său, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că, pe parcursul a 26 de ani, relațiile diplomatice dintre cele două țări s-au intensificat, la nivel de guverne, parlamente și ministere de Externe. Mai mult, șeful statului a menționat că menține un dialog permanent cu reprezentanții comunității evreilor din Moldova. El a amintit că, acum trei ani, a fost a adoptată decizia de a declara 27 ianuarie Zi de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

”În Republica Moldova, avem, la ziua de astăzi, o comunitate destul de mare și importantă, care are tot suportul tuturor conducătorilor Republicii Moldova, la toate nivelele. Vreau să vă spun că sunt în permanent contact cu conducerea comunității evreilor din Republica Moldova. Noi suntem alături de poporul israelian, în ceea ce ține mai multe probleme cu care vă confruntați. Noi condamnăm actele de terorism și ceea ce se întâmplă în această regiune, și nu doar”, a adeclarat Igor Dodon.
Șeful statului a mai declarat că parteneriatul între țările noastre necesită o dinamizare în toate domeniile. Există perspective bune pentru dezvoltarea turismului, deoarece în Israel locuiesc zeci de mii de oameni originari din Moldova și cei care activează în baza contractelor de muncă, a precizat Igor Dodon.

Cât privește securitatea regională, președintele țării a constatat o poziție comună în privința condamnării terorismului internațional și antisemitismului. El i-a comunicat omologului său israelian detaliile strategiei prezidențiale privind promovarea unei politici externe echilibrate, pe baza statutului de neutralitate, și a subliniat că pledează pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean. În acest sens, Israelul reprezintă un model al țării care promovează o politică externă independentă, cu respectarea strictă a intereselor naționale, a declarat Igor Dodon. La finele întrevederii, cei doi oficiali au optat pentru impulsionarea dialogului politic bilateral, inclusiv prin intermediul realizării schimbului de vizite la nivel înalt. În context, Igor Dodon l-a invitat pe președintele Israelului, Reuven Rivlin, într-o vizită oficială în țara noastră.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).