Marcați
Perspective pentru Moldova
Țara noastră va participa, în premieră, la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, în calitate de observator. Evenimentul va avea loc în 6 decembrie, la Sankt Petersburg. Președintele Igor Dodon a declarat că un astfel de format al reuniunii este important pentru fortificarea cooperării în domeniul economic și cel umanitar.

Potrivit șefului statului, cooperarea cu țările Uniunii Economice Eurasiatice este importantă pentru dezvoltarea Moldovei.

”Voi prezenta un exemplu. În 2017, țările din UEE au importat din țări terțe produse alimentare și materie primă agricolă în valoare de 30,2 miliarde de dolari sau 12 la sută din totalul importurilor la nivelul acestei uniuni. Moldova a exportat în 2017 produse alimentare și materie primă agricolă în valoare de 1,1 miliarde de dolari și poate majora substanțial furnizarea în țările UEE, din contul majorării volumelor producției și potențialului de export al acestei categorii de mărfuri. De asemenea, există un mare potențial de cooperare în domeniul energetic, mai ales că în țările membre ale UEE funcționează prețuri preferențiale pentru resursele energetice, continuă cooperarea în domeniul migrației forței de muncă, iar în țările UEE imigranții pot lucra fără patentă. Există și noi instrumente financiare pentru proiecte de infrastructură și business, există experiența fondurilor investiționale interstatale, funcționează Banca de Dezvoltare Eurasiatică”, a specificat Igor Dodon.

În context, el a amintit despre necesitatea promovării unei politici externe bazate pe construirea bunelor relații atât cu țările din Vest, cât și cu cele din Est, la bază fiind puse interesele naționale. În data de 14 mai a acestui an, la inițiativa șefului statului, Moldova a obținut statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.

NTV Molodva
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).