Marcați
Guvernarea se teme de audieri
Majoritatea parlamentară a respins astăzi o nouă propunere a deputaților socialiști de a organiza audieri privind intenția autorităților ucrainene de a construi șase centrale hidroelectrice pe râul Nistru. De asemenea, fracțiunea PSRM a cerut organizarea audierilor privind neadmiterea copiilor nevaccinați în instituțiile de învățământ, lipsa autobuzelor școlare în unele localități și condițiile inumane de detenție din închisori. Toate propunerile au fost respinse de reprezentanții guvernării.

Deputatul socialist Radu Mudreac a solicitat audierea ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, precum și a ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene privind construcția de către Ucraina a unor noi hidrocentrale pe râul Nistru. Cei doi demnitari urmau să prezinte informații despre rezultatele negocierilor interguvernamentale şi măsurile de protecție a râului Nistru. Radu Mudreac a reiterat că, din cauza construcției hidrocentralelor, Capitală Moldovei ar putea rămâne fără apă.

”Este important să cunoaștem măcar în aceste două săptămâni, care au mai rămas de lucru, în această legislatură, ca Parlamentul să cunoască care sunt intențiile Ucrainei, care sunt acțiunile Guvernului Republicii Moldova în discuțiile cu partea ucraineană. Am încercat să ne informăm de la Rada ucraineană, dar, până la ziua de astăzi, nu avem niciun răspuns. Ne pare suspectă această situație.”, a precizat deputatul PSRM, Radu Mudreac.

Deputatul PSRM, Vladimir Țurcan, a solicitat audierea conducerii Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Economiei și Infrastructurii și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale privind condițiile de detenție și crearea locurilor de muncă în închisori. El a amintit că, în urma unor vizite la închisorile Nr. 4 și Nr. 15 din orașul Cricova, membrii Comisiei parlamentare Drepturile Omului și Relații Interetnice au constat că, din cauza suprapopulării, în penitenciare apar mai multe probleme, insclusiv la capitolele alimentație, igienă și posibilitatea de izolare a deținuților bolnavi.

”Ce ține de Ministerul Economiei, în instituțiile penitenciare, la ziua de astăzi, nu sunt absolut create locuri de muncă și cei care sunt deținuți nici nu pot să folosească posibilitatea prevăzută de lege, de a micșora termenul de pedeapsă. Ce ține de Ministerul Sănătății, noi astăzi nu avem o instituție specializată pentru cei care sunt deținuți cu dereglări mintale. Ei toți sunt împreună. Din cauza asta, sunt provocate mai multe conflicte etc.”, a declarat deputatul PSRM, Vladimir Țurcan.

O altă propunere a venit din partea deputatului PSRM Vladimir Odnostalco. El a solicitat audierea ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și ministrului Educației, Culturii şi Cercetării privind neadmiterea copiilor nevaccinați în instituțiile de învățământ. Potrivit lui Odnostalco, aproximativ 3.000 de elevi nu sunt primiți în școli și grădinițe, în pofida unui ordin care prevede admiterea lor.

”Colegii noștri din raion ne semnalează în fiecare zi asupra petițiilor din partea oamenilor. Problema rămâne. Nu sunt admiși, în pofida ordinului, copiii în școli. Noi înțelegem că a fost decizia Curții Constituționale, dar ministrul Educației nu a mai venit, în urma numeroaselor solicitări din partea noastră, cu această problemă în Parlament.”, a precizat Odnostalco.

Reprezentanții guvernării au decis însă ca audierile să nu aibă loc în plenul Parlamentului, ci în comisia de profil. O altă problemă din domeniul educației a fost semnalată de socialistul Vlad Batrîncea. El a declarat că, în urma optimizării instituțiilor de învățământ, elevii din mai multe localități nu sunt asigurați cu transport gratuit pentru a ajunge la școlile din alte sate. Mai mult, autobuzele școlare se defectează frecvent și nu sunt reparate gratuit. În acest sens, Vlad Batrîncea a solicitat audierea ministrului Educației, Culturii şi Cercetării.

”Drept urmare și rezultat al acelei reforme faimoase a educației au fost lichidate peste 200 de școli și zeci de localități din țară, zeci de state, astăzi, copiii sunt nevoiți să frecventeze școala în localități vecine. Ideea Guvernului era că va fi asigurat transport, vor fi create condiții, însă primim semnale din teritorii. Sunt mai multe probleme cu transportarea copiilor. Sunt zeci de localități, unde copiii sunt nevoiți de sine stătător să rezolve problema transportului. Sunt zeci de cazuri când unitățile de transport sunt într-o stare deplorabilă și, deseori, nu funcționează.”, a mai adăugat Vlad Batrîncea.

Majoritatea parlamentară a ignorat și această problemă. Propunerea deputatului PSRM Vlad Batrîncea nu a întrunit numărul necesar de voturi.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).