Marcați
Înterevedere Dodon-Putin
Președintele Republicii Moldova,Igor Dodon a avut o întrevedere cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Cei doi șefi de stat au discutat despre situația actuală a relațiilor bilaterale și au analizat căile de extindere a acestora. Un accent aparte a fost pus pe dezvoltarea parteneriatului în domeniile economic, umanitar și cultural.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că autoritățile de la Moscova acordă o atenție deosebită dezvoltării relațiilor moldo-ruse.

”În ultima perioadă, grație inclusiv eforturilor dumneavoastră personale, situația se schimbă, în special, în domeniul relațiilor comercial-economice. A fost deschis un număr important de întreprinderi vinicole, de livrare a fructelor și legumelor, materiei prime agricole pentru piața rusă. Anul trecut, importurile în Federația Rusă a producției din Moldova au crescut cu 40% și această tendință continuă. În acest an, în primul semestru - creșterea este de încă 14 la sută. În general, în acest domeniu, relațiile noastre se dezvoltă treptat. Sper că acest lucru va continua și în viitorul apropiat. Vom avea posibilitatea să discutăm despre întregul complex al relațiilor noastre. Suntem foarte bucuroși să vă vedem. Bine ați venit!”, a declarat Vladimir Putin.

La rândul său, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a menționat că între cele două țări s-au stabilit, de secole, relații prietenești, frățești și strategice, care nu vor putea fi distruse.

”În ultima vreme, la noi, parteneriatul se dezvoltă în, cel puțin, în șase direcții, destul de bine. Avem interese comune în ceea ce privește valorile spirituale. Avem aceleași valori și biserica din Moldova este parte a Bisericii Ortodoxe Ruse. Am vorbit despre creșterea volumului comerțului pe parcursul acestui an, anul trecut. Ne-a reușit să schimbăm acea tendință, care s-a manifestat în anii 2013-2016. În ultimii doi ani, avem creștere. La unele categorii de mărfuri, pe piața rusă ajung 80-90% din totalul exporturilor Moldovei. Este vorba de mere, struguri etc. Rusia este investitorul numărul unu în Republica Moldova. A patra direcție importantă - în Rusia se află jumătate de milion de cetățeni de-ai noștri, care transferă acasă, anual, peste un miliar de dolari. A cincea - Rusia este partenerul nostru strategic în soluționarea problemei transnistrene și vreau să menționez din nou că pacificatorii ruși sunt garanția păcii la Nistru. Așa crede majoritatea populației atât pe malul stâng, cât și pe malul drept. Vreau să vă mulțumesc, încă o dată pentru că, la inițiativa dumneavoastră și cu sprijinul dumneavoastră, am obținut statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice”, a menționat Igor Dodon.

”Apropierea de Uniunea Economică Eurasiatică a fost inițiativa dumneavoastră. Consider că este, de asemenea, rezultatul acelor acțiuni - majorarea livrărilor de produse agricole moldovenești pe piața rusă. Cât privește vinul în vrac și îmbuteliat, livrat din Moldova, volumul lui crește. Dacă, anul trecut, au fost aduse 14 milioane de litri, atunci, în primul semestru al acestui an - 8,5 milioane. Adică, la finele anului, vom înregistra o majorare. Vom lucra și mai departe. Credem că și vizita de astăzi a domniei voastre va contribui la dezvoltarea relațiilor noastre”, a spus Președintele FR.

La discuțiile dintre cei doi președinți au participat ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, și reprezentantul special al președintelui Vladimir Putin pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).