Marcați
Nu vor produse modificate genetic
Deputații socialiști au propus astăzi introducerea pe ordinea de zi a Parlamentului a unui proiect de lege, care prevede interzicerea importului de produse modificate genetic. Inițiativa PSRM nu a fost agreată însă de majoritatea parlamentară. Socialiștii au atenționat că organismele modificate genetic provoacă boli oncologice.

Autorii proiectului de lege privind interzicerea importului de organisme modificate genetic sunt deputații PSRM Corneliu Furculiță și Radu Mudreac. În opinia lor, aceste produse pot fi periculoase pentru sănătatea oamenilor. În plus, interzicerea produselor de acest gen îi va ajuta pe producători autohtoni să-și vândă marfa la prețuri mai bune.

”Acest proiect, într-adevăr, are avizul negativ al Guvernului, dar este raportul comisiei, care este un raport pozitiv și ar putea fi examinat, astăzi, la ședința plenară a Parlamentului, pentru prima lectură. Până la a doua lectură, Guvernul poate se răzgândește. Acest proiect vizează interzicerea totală a importului de produse genetic modificate, reieșind din cele ce se întâmplă, astăzi, în comerț e mai mult decât o necesitate, ca să facem o claritate, dacă avem grijă de sănătatea oamenilor”, a declarat Radu Mudreac.

Propunerea socialiștilor a fost susținută și de alte fracțiuni parlamentare de opoziție.

”Majoritatea cauzelor, agravarea situației în domeniul oncologic, a sănătății cetățenilor noștri, în mare măsură, se explică prin utilizarea acestor produse modificate genetic. De aceea, noi susținem întru totul acest proiect și este foarte necesar și urgent introdus în ordinea de zi”, a menționat deputatul PCRM, Vladimir Voronin.

”Noi vom susține în prima lectură acest proiect de lege, pentru a-l îmbunătăți pe viitor și a face un beneficiu pentru consumatori”, a declarat deputatul PL, Valerian Bejan.

”E de datoria noastră, o organului legislativ de a ține cont de sănătatea oamenilor prin actele pe care le adoptăm și eu cred că acest proiect de lege în urma discuțiilor va veni să rezolve o problemă cu care se confruntă nu numai Republica Moldova, eu mă refere la produsele genetic modificate”, susține președintele fracțiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu.

Pentru că proiectul a întrunit doar 44 de voturi din cele 47 necesare, inițiativa nu a fost introdusă pe ordinea de zi a Parlamentului.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).