Marcați
Clădiri și terenuri fără înregistrare
1.800 de imobile, în valoare de 900 de milioane de lei și 2.500 de hectare de terenuri, în valoare de aproape 9,5 miliarde de lei nu au fost înregistrate la oficiile cadastrale teritoriale, în perioada octombrie 2017 - octombrie 2018. Constatarea a fost făcută de Curtea de Conturi, care a prezentat un raport la ședința Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe. Potrivit președintelui fracțiunii PSRM, Zinaida Greceanîi, statul riscă să piardă aceste bunuri, dacă Guvernul nu va repara cât mai curând această neglijență.

Potrivit președintelui Curții de Conturi, Veaceslav Untila, structurile statului au comis, în perioada octombrie 2017 - octombrie 2018, mai multe abateri în procesul de contabilizare a bunurilor imobile.

”În primul rând, nu sunt luate la evidență economică, la evidență finaciară (MUSCĂ)orișice lucru care nu este luat la evidență, el e a nimănui într-un fel, chiar dacă este al Guvernului Republica Moldova și fiecare face ce vrea cu el. Dacă este vorba despre un hectar de pământ, problema este dar nu-i mare, dacă este vorba despre un bun imobil probleme sunt, că dispar geamurile. A doua zi dispar scările și ușor, ușor se risipește bunul acesta. Din momentul ce nu este luat la evidență, noi nu putem să cerem de la persoană”, a declarat Veaceslav Untilă.

Președintele fracțiunii PSRM, Zinaida Greceanîi, a avertizat că proprietatea statului riscă să ajungă în mâini private, dacă Guvernul nu va întreprinde măsurile necesare, pentru a-și proteja bunurile.

”Aici trebuie de scris un punct în proiectul hotărârii care vreți să fie elaborat în adresa Guvernului, foarte strict. Nu să întreprindă acțiuni. Guvernul să determine sursa, s-o pună în buget, cu termen, cu tot și cu executori și cu cine-i responsabil. Că altfel noi ne jucăm, că terenurile aceste și proprietățile aceste ei pot să le vând de la unul la altu și să-l vândă în proprietate private”, susține Zinaida Greceanîi.

În total, în perioada 15 octombrie 2017 - 15 octombrie 2018 au supuse auditului 226 de autorități publice centrale, 168 de autorități publice locale și 72 de întreprinderi de stat.

”Pe mine mai mult m-ar interesa ce s-a întâmplat în perioadele precedente? Câte cauze ați trimsi în instanță? Câte cauze în total au fost pornite? Care este valoare bunurilor care a fost returnată bugetului?”, a menționat Greceanîi.

”Avem dosare de rezonanță, aici, cu 159 de milioane, cu monitorizarea traficului rutier. A murit. Președinți de raioane implicați cu deputați din Parlament. Unde-s rezultatele? - Nu știe nimeni despre dânsele. - Noi scriem și ne spun: ”Taina anchetei””, a declarat Veaceslav Untilă.

Raportul anual privind administrarea bunurilor și patrimoniului public în anul 2017 urmează a fi dezbătut și în plenul Parlamentului.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).