Marcați
In sprijinul persoanelor cu nevoi speciale
Un consiliu consultativ pentru ajutorarea persoanelor cu nevoi speciale va fi creat pe lângă Primăria Chișinău. O decizie în acest sens a fost aprobată de consiliul municipal. Grupul de lucru instituit în acest sens va elabora, în premieră, strategia privind protecția persoanelor cu dizabilități din municipiul Chișinău. Inițiativa îi aparține consilierilor municipali PSRM.

Consilierul Dinari Cojocaru, care este și autorul proiectului de decizie privind crearea consiliului consultativ pentru ajutorarea persoanelor cu nevoi speciale, a declarat că inițiativa are menirea de a aduce mai aproape autoritățile locale de oamenii cu nevoi speciale.

”În acest grup de lucru sunt incluse un șir de organizații, care, în principiu, se ocupă cu acest lucru și ei știu problema din interior, dar din motiv că municipalitatea, la moment, nu are niciun program, care să fie bine definit, s-a propus ca acest lucru să fie făcut de un consiliu pe lângă consiliul municipal, care, ulterior, strategia sa de lucru o va pune la dezbateri la consiliul municipal și tot noi vom decide care este bugetul și în ce direcție o luăm”, a declarat Dinari Cojocaru.

Anterior, în cadrul ultimelor dezbateri publice privind acest proiect, conducerea Asociației Nevăzătorilor a salutat inițiativa socialiștilor. Specialistul principal al acestei organizații, Nicolae Ciobanu, a declarat că noul consiliu va contribui la îmbunătățirea condițiilor de trai pentru oamenii cu nevoi speciale.

”La acest consiliu vin oamenii care știu la perfecție problemele persoanelor cu dizabilități. Vin cu idei care sunt din viața lor, din exemplele lor de activitate și știu foarte bine condițiile în care trăiesc, se dezvoltă, în care activează persoanele cu dizabilități. De aceea, vin cu idei pentru a îmbunătăți aceste activități și pentru a îmbunătăți viața decentă a persoanelor cu dizabilități”, a menționat Nicolae Ciobanu.

Primăria Capitalei nu a prezentat până acum nicio inițiativă de acest gen, iar asta ducea la marginalizarea asociațiilor de profil, a precizat președintele Organizației Teritoriale Chişinău a Asociaţiei Nevăzătorilor din Republica Moldova, Valentina Roșca.

”Consider că nu doar eu, ci și domnul Ciobanu, și alți câțiva oameni se vor ocupa activ de rezolvarea problemelor, nu doar ale nevăzătorilor. Noi avem în oraș un liceu cu copii slabvăzători, unde sunt probleme. Este o grădiniță pentru copii nevăzători. Acolo, la fel, sunt probleme. Trebuie, împreună, să ne ajutăm și rezolvam aceste probleme din oraș”, susține Valentina Roșca.

În grupul de lucru au fost incluși conducătorii tuturor organizațiilor persoanelor cu dizabilități. Strategia municipală va fi elaborată pe un termen de trei ani.

NTV Molodva
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).