Marcați
Fructele și legumele proaspete vor fi supuse controlului de conformitate
Fructele și legumele proaspete vor fi supuse controlului de conformitate de către ANSA, la toate etapele lanțului comercial, până la consumatorul final. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de Parlament în primă lectură, transmite IPN.

Supuse controlului vor fi: tomatele, salata, ardeii, bananele, citricele, strugurii, merele, perele, piersicii, nectarinele, căpșunele și kiwi.

Deputatul liberal-democrat Tudor Deliu s-a arătat nedumerit de ce pe listă se regăsesc produse care nu se cultivă în Moldova. Iar altele, care cresc în Moldova, nu au fost incluse. Autorii proiectului au comunicat că, pentru lectura a doua, vor fi propuse amendamente, altfel că lista va fi extinsă.

Certificatele de conformitate a calității fructelor și legumelor proaspete vor fi eliberate gratuit de către organul de control. Organul de control va crea o bază de date a agenților economici din lanțul alimentar implicați în activități ce țin de sectorul fructelor și legumelor proaspete.

Potrivit autorilor proiectului, odată cu instituirea acestui sistem de control, Republica Moldova ar putea solicita Comisiei Europene să fie inclusă pe lista țărilor terțe ale căror controale de conformitate cu standardele specifice de comercializare au fost recunoscute ca fiind echivalente cu cerințele UE.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).