Marcați
Coreea de Nord, Coreea de Sud şi comandamentul ONU condus de SUA discută despre dezarmarea unei zone comune de frontieră
Coreea de Nord, Coreea de Sud şi Comandamentul Organizaţiei Naţiunilor Unite condus de SUA s-au reunit marţi pentru a discuta despre eforturile de dezarmare a unei zonei militarizate aflată la frontiera comună, în baza unui acord de pace dintre cele două Corei, relatează AP.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat că discuţiile care au avut loc în oraşul de frontieră Panmunjom marchează prima întâlnire dintre cele două Corei şi Comandamentul ONU pentru a discuta despre modalităţile de demilitarizare a zonei comune de securitate de la graniţă.

Militarii coreeni au eliberat în ultimele săptămâni zona de minele subterane în urma unui acord amplu menit să reducă tensiunile militare convenite între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, în cadrul summitului de luna trecută dintre cele două ţări.

Planul prevede retragerea posturilor de pază şi a armelor de foc din zona de securitate comună după finalizarea procesului de deminare.


Acordul militar dintre Corei presupune, de asemenea, crearea unor zone-tampon de-a lungul graniţelor terestre şi maritime, o zonă fără zboruri peste graniţă şi eliminarea a 11 posturi de gardă din prima linie până în decembrie.

Moon a afirmat că acordul militar reprezintă un pas important în construirea unei relaţii de încredere, care va reduce tensiunea la frontieră şi va crea un spaţiu diplomatic fără a afecta negativ capacitatea de apărare a Coreei de Sud.

MEDIAFAX
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).