Marcați
Condiții inumaine în închisori
Suprapopularea este cea mai mare problemă a închisorilor din Republica Moldova. Potrivit datelor oficiale, sistemul penitenciar are o capacitate de aproximativ 5.500 de locuri, însă numărul celor care își ispășesc pedeapsa este mai mare cu peste 2.000. Cele mai frecvente reclamații din partea deținuților se referă la insalubritate, ineficiența măsurilor de deratizare și dezinfectare, precum și la lipsa unor sisteme eficiente de canalizare și ventilare.

Noile date despre situația din penitenciarele din Moldova au fost prezentate de reprezentanții societății civile, care au întocmit și un raport de monitorizare.

”Numărul total de decese în sistemul penitenciar depășește numărul de 30. Evident că nu putem spune că în toate cazurile aceștia au decedat din cauza asistenței medicale necalificate, dar totuși se ridică unele semne de întrebare. Având în vedere că pe multe cauze sunt pornite dosare penale pe calitatea asistenței medicale, putem să presupenem că asistența medicală joasă a jucat un rol destul de decisiv în regretatul deces al acestor persoane”, a declarat Vadim Vieru, avocat al Asociației Promo-Lex.

”Dacă anul trecut oficiul a recepționat undeva la 800 de cereri din locurile de detenție, preponderent din instituțiile penitenciare în care se reclamau condiții rele de detenție, lipsa asistenței medicale sau insuficiența asistenței medicale, acum în prima jumătate a anului avem peste 400 de cereri. Ceea ce demonstrează în continuare o tendință îngrijorătoare deocamdată”, susține, Alexandru Zubco, șeful Direcției prevenirea torturii, Oficiul Avocatului Poporului

Penitenciarul numărul 13 din Capitală este locul în care deținuții sunt supuși tratamentelor inumane cel mai frecvent. În 2017, Procuratura Generală a recepționat 639 de plângeri în acest sens. În 103 cazuri au fost inițiate cauze penale, dintre care doar 33 au fost expediate în instanța de judecată.

”Peste 50 la sută din sesizări se referă la acțiunile poliției. Nu este vorba despre cazuri de tortură clasică. Majoritate se referă la rele tratamente, fie aplicarea excesivă a forței fizice, fie la reținere sau ulterior, sau careva intimidări, chiar influențări psihice”, menționează Ion Caracuian, șef al Direcției combatere tortură, Procuratura Generală

O altă problemă reclamată frecvent de cei care își ispășesc pedeapsa este situația dezastruoasă din celule și calitatea alimentelor. Statul alocă zilnic pentru alimentația unui deținut 17 lei. Acești bani nu sunt suficienți pentru a întreține un adult.

”În primul rând condițiile de detenție, în celulă este umiditatea ridicată, bolile respiratorii sunt la ordinea zilei. În ceea ce privește alimentarea în locurile de detenție, nu este cea care ar trebui să fie conform standardelor din locurile de detenție. Cred că ar trebui să fie mărită suma care se plătește pentru fiecare masă”, susține Cristina Pereteatcu, director executiv al Amnesty International Moldova

În Moldova sunt 17 instituții penitenciare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).