Marcați
Potențial de investiții pentru Chișinău
Cu investiții minime din partea antreprenorilor ruși, Chișinăul poate să modernizeze o bună parte a ascensoarelor, să modernizeze parcul de troleibuze și de autobuze și să ilumineze o bună parte a orașului cu becuri LED. Pe termen lung, oamenii de afaceri din Moscova pot contribui și la dezvoltarea altor domenii și sunt gata să o facă prin proiecte investiționale mari. La această concluzie au ajuns participanții la Forumul economic moldo-rus, care au discutat despre transformarea Chișinăului într-un oraș confortabil pentru oameni.

Antreprenorii din Federația Rusă pot ajuta autoritățile de la Chișinău, în cadrul unor parteneriate public-private pe termen lung, să construiască drumuri moderne, parcări multietajate și, în special, poduri rutiere pentru fluidizarea traficului în cele mai aglomerate zone. Consilierul PSRM Alexandr Odințov a precizat că Rusia are cei mai buni specialiști în acest domeniu și este cea mai bună experiență pe care o poate prelua Chișinăul.

”Noi, pur și simplu, nu avem specialiști în construcția podurilor rutiere. Voi îi aveți și aveți o experiență colosală în acest domeniu și noi vedem cum asta funcționează la Moscova. Noi cunoaștem și suntem ferm convinși că, prin voință politică, foarte multe chestiuni ar putea fi rezolvate. Pentru probleme ce nu țin de politică, noi am putea să formăm o majoritate tehnică în CMC, pentru dezvoltarea orașului și cred că am putea să-i convingem și pe alți colegi s-o voteze. O parte din bani îi vom găsi noi. Putem chiar să-i plătim cuiva în rate, dar avem nevoie de ajutor și la elaborarea Planului Urbanistic General, ceea ce este strategic necesar pentru noi și trebuie de făcut acum, urgent”, a declarat Odințov.

Alte proiecte pe termen lung de care sunt interesați antreprenorii ruși sunt modernizarea fondului locativ și reabilitarea infrastructurii rutiere.

”Este vorba exact despre acele probleme pe care noi putem să le soluționăm. Și vreau aici să vă completez. În realitate, noi nu în zadar creăm organizații obștești, precum ”Delovaia Rossia” sau ”Opora Rossii”, pentru a oferi soluții, de cele mai multe ori, tocmai pentru aceste probleme, pe care le aveți inclusiv voi”, a menționat vicepreședintele Asociației Businesului Mic și Mijlociu ”Opora Rossii”, Evgheni Șlemenkov.

Cu ajutorul partenerilor ruși, la Chișinău ar putea fi deschis și un centru informațional, cu denumirea generică ”Orașul deștept”, care va efectua calculele necesare privind dezvoltarea orașului în diferite domenii.

”Pentru a realiza un plan de dezvoltare a orașului, arhitectura nu este suficientă. În primul rând, este necesară voința politică. În al doilea rând - bani, un obiectiv tehnic inteligent, pentru că o viață confortabilă nu este doar când totul e frumos, ci atunci când ai posibilitatea să-ți educi copiii, când ai posibilitatea să te angajezi, când ai posibilitatea să comunici, când ai posibilitatea să rezolvi multe probleme, pe care noi astăzi le rezolvăm manual și, la urma urmei, eu vă rog să mă scuzați, dar m-am plimbat prin oraș, iar eu nu am fost aici de aproximativ 30 de ani. Cu părere de rău, el se distruge, el trebuie reparat. Pur și simplu, să reparați locuințele”, a mai spus Șlemenkov.

Chișinăul poate prelua și experiența Moscovei în implementarea soluțiilor IT, care sunt cea mai bună sursă de a obține venituri suplimentare la buget.

”Moscova abia început soluționarea problemei fluxului mare de automobile pe străzi, noduri și telecomunicații abia în 2012–2013 și soluția a fost destul de interesantă. A început dezvoltarea ”Orașului deștept”, în special, dezvoltarea sistemului ”car sharing”. Atunci când fluxul de mașini poate fi atenuat din contul automobilelor ce pot fi închiriate pe o perioadă scurtă de timp. Tocmai această metodă a permis diminuarea fluxului de mașini în oraș”, a declarat arhitectorul firmei UDC Cloud, Nikita Severinov.

Participanții la discuție din ambele țări au identificat și căi de cooperare în domeniul evacuării și reciclării deșeurilor menajere.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).