Marcați
Știri false despre monumentele sovietice
Informațiile potrivit cărora monumentele dedicate ostașilor sovietici vor fi scoase de sub ocrotirea statului sunt zvonuri false. Declarația îi aparține președintelui Comitetului național ”Victoria”, Alexei Petrovici. Mai multe instituții de presă din țara noastră au difuzat astfel de știri, care au devenit, imediat, subiecte de discuții pe rețelele de socializare.

Registrul monumentelor ocrotite de stat a fost elaborat în țara noastră din 1993. Noile modificări la legislație, promulgate recent de șeful statului, nu doar că nu exclud monumentele dedicate ostașilor sovietici din lista celor ocrotite de stat, ci prevăd completarea documentului, a precizat președintele Comitetului național ”Victoria”, Alexei Petrovici.

”În document se menționează că aceste completări nu trebuie să contravină și nu contravin normelor adoptate anterior. Se poate ușor de verificat astăzi, cu ajutorul site-ului lex.justice.md, unde sunt arătate documentele în vigoare, documentele care și-au pierdut valabilitatea și noi găsim acolo registrul monumentelor Republicii Moldova, ocrotite de stat. Este funcțional și poate fi consultat de către orice doritor, care îl poate descărca și vedea că toate monumentele și cimitirele militare sunt incluse în el. De aceea, nu există niciun motiv de a da alarma”, susține Alexei Petrovici.

Mai mult, protecția monumentelor și mormintelor militare este prevăzută într-o lege aparte, votată de Parlament în 2017. Documentul a fost semnat de către președintele Igor Dodon și prevede crearea unei noi structuri - Agenția Națională pentru Cultul Eroilor. Aceasta se va ocupa de crearea unui registru al monumentelor și mormintelor militare, a mai spus președintele Comitetului ”Victoria”, Alexei Petrovici.

”Vreau să spun că, din păcate, când se produc adevăratele acțiuni de vandalizare, când monumentele sunt cu adevărat vandalizate, când există cu adevărat necesitatea de a da alarma, de foarte multe ori noi nu vedem acel sprijin necesar din partea celor care încearcă astăzi să abordeze această temă pe rețelele de socializare, cu anumite scopuri politice”, a menționat Alexei Petrovici.

Alexei Petrovici a îndemnat lumea să nu se lase manipulată de informațiile false, răspândite prin rețelele de socializare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).