Marcați
Fără schiță de buget in septembrie
Direcția Generală Finanțe a Capitalei încă nu a inițiat procesul de elaborare a proiectului bugetului pentru anul viitor. Șefa acestei structuri i-a anunțat pe aleșii locali că de vină ar fi Ministerul Finanțelor, care încă nu a emis circulara privind proiectul de buget pentru 2019. Ținând cont de aceste circumstanțe, funcționara anunță că prezentarea schiței principalului document economic al municipiului până în data de 10 octombrie nu va fi posibilă, așa cum a solicitat fracțiunea PSRM.

Direcția Generală Finanțe a Capitalei l-a informat pe consilierul socialist Petru Burduja că nu a demarat procedura de elaborare a bugetului, deoarece Guvernul încă nu a anunțat reperele privind veniturile și cheltuielile bugetare. Or, fără prognozele principalilor indicatori macroeconomici și transferurile de la bugetul de stat, elaborarea proiectului pentru Capitală este imposibilă. Totuși, Direcția Finanțe trebuie să aibă o viziune pe termen mediu asupra evoluției veniturilor și cheltuielilor în cel mai mare oraș al țării, consideră consilierul socialist Petru Burduja.

”Noi undeva înțelegem că poate și nu a fost emisă o asemenea circulară la nivel de Ministerul Finanțelor, însă înțelegem foarte bine că la nivel de municipalitate ar trebui să existe un buget bine chibzuit nu pe un an, dar pe minimum 5-10 ani, în prognoze. Atunci când elaborezi un buget, trebuie să știi foarte bine pentru ce direcții strategice în municipalitate optezi, pentru a le dezvolta. De aceea, vor fi modificate acele transferuri cu destinație specială în favoarea creșterii sau în favoarea descreșterii. Este important, dar lucrurile acestea se iau în considerație la lectura a doua”, a declarat Petru Burduja.

Consilierul socialist Petru Burduja a menționat că i-a solicitat repetat conducerii Direcției Finanțe să inițieze procesul de elaborare a proiectului bugetului, iar documentul să fie făcut public până în data de 10 octombrie, când fracțiunea PSRM urma să organizeze dezbateri publice pe această temă, a explicat consilierul socialist Petru Burduja.

”Am invocat faptul că este un termen rezonabil și real pentru a pregăti asemenea proiect și am rugat ca să nu fie tergiversat acest exercițiu public propriu-zis. Pledăm pentru aceea ca bugetul să fie aprobat până la începerea anului financiar. Pledăm pentru aceea ca, în strictă concordanță cu prevederile legale, să fie respectați termenii de prezentare a proiectului de buget și, ulterior, vom pleda în cadrul consiliului municipal, ca acest buget să fie aprobat”, a menționat consilierul socialist.

Fracțiunea PSRM în CMC continuă să colecteze solicitări de la cetățeni pe site-urile decide.md și petitia.md. Propunerile vor fi incluse în proiectul bugetului pentru 2019, pentru finanțare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).