Marcați
Deficit de autorizații de tranzit
Tranzitul mărfurilor moldovenești prin Ucraina spre Federația Rusă și țările CSI este blocat din nou. Producătorii de fructe și legume stau cu marfa în depozite și frigidere de aproximativ trei săptămâni. Se întâmplă pentru că autorizațiile de tranzitare prin Ucraina au fost epuizate.

Zeci de camioane cu producție agricolă, care urmau să ia calea spre Federația Rusă, așteaptă în țară. Situația se repetă anual, în toiul sezonului de exportare a fructelor și legumelor. Partea ucraineană a anunțat că va elibera, în următoarele zile, 10.000 de autorizații de tranzit, a declarat directorul executiv al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor, Dumitru Albuleasă.

”Este o înțelegere cu partea ucraineană. Cred că, miercuri, joi, cel târziu, vineri, o să fie în țară 5.000 cu plată și 5.000 fară plată, adică 10.000 de bucăți. Înțelegerea este de 15.000, dar 10.000 sunt deja confirmate”, a menționat Dumitru Albuleasă.

Pentru a preveni astfel de situații, este nevoie ca Ucraina să liberalizeze tranzitul de mărfuri. Acum, o autorizație de tranzit prin țara vecină costă între 10 și 15 euro, iar banii ajung în bugetul Agenției Naționale Transport Auto. În fiecare an sunt eliberat aproximativ 45 mii de autorizații de tranzit prin Ucraina. Aproximativ 90 la sută din exporturile de fructe și legume spre Federația Rusă și statele CSI trec prin Ucraina.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).