Marcați
Perspective din Est pentru industria vinicolă
Rusia poate nu doar să-și redeschidă piața pentru industria vinicolă a Republicii Moldova, ci și să investească masiv în acest sector. Anunțul a fost făcut de către Boris Titov, reprezentantul președintelui Federației Ruse pentru protecția drepturilor antreprenorilor. La rândul lor, vinificatorii spun că reluarea livrărilor pe piața tradițională va impulsiona atât dezvoltarea vinificației, cât și a economiei, în general.

Acum mai bine de 13 ai, peste 90 la sută din producția vinicolă a Moldovei ajungea în Federația Rusă. Până la introducerea interdicției la importul vinurilor moldovenești, piața rusească era asigurată, în proporție de 50 la sută, de către companiile din țara noastră, a declarat președintele Igor Dodon, în cadrul unei videoconferințe, dedicate organizării, în septembrie, a forumului economic moldo-rus.

”Imaginați-vă, din piața vinurilor și băuturilor alcoolice, în special din piața vinicolă a Federației Ruse, Moldovei îi reveneau, în 2003, 2004, 2005 - peste 50 la sută. Sunt volume foarte mari. După asta, acele crize din relațiile noastre bilaterale, acele embargouri, care au afectat pozitiv și calitatea, calitatea vinurilor moldovenești. Au avut însă, desigur, și un alt efect. Noi parțial, inițial total, iar ulterior parțial am pierdut piața rusească”, a menționat Igor Dodon.

În urma eforturilor depuse de către șeful statului în direcția restabilirii relațiilor economice cu Federația Rusă, în 2017 s-a reușit exportarea pe această piață a peste 20 de milioane de litri de vin. Președintele își dorește ca țara noastră să recupereze pozițiile pe care le deținea până în 2006 la acest capitol. Pentru asta, sunt gata să ne ajute chiar rușii, care vor să investească în industria vinicolă, în special, și în agricultură, în general, a declarat reprezentantul președintelui Federației Ruse pentru protecția drepturilor antreprenorilor, Boris Titov.

”Noi suntem pentru anularea tuturor barierelor. Cunoaștem calitatea vinului moldovenesc. Cunoaștem că el corespunde tuturor parametrilor și de calitate, și sanitari, și biologici, și organoleptici. La toate capitolele vinul corespunde tuturor cerințelor de bază ale pieței. De aceea, noi ne dorim ca vinul moldovenesc să ajungă plenar, fără niciun fel de restricții, pe piața rusă”, a declarat Boris Titov.

Vinul moldovenesc a fost lăudat și de către copreședintele organizației ”Delovaia Rossia”, Andrei Nazarov.

”Vinul moldovenesc este foarte calitativ. Raportul preț și calitate poate fi la un nivel foarte înalt. Evident că sunt vinurile franțuzești, italiene, însă cunoașteți că și prețurile lor sunt cu totul altele. Așa că, dacă vorbim, totuși, de raportul preț-calitate, vinurile moldovenești sunt foarte competitive”, a menționat Andrei Nazarov.

La începutul acestei săptămâni, un înalt demnitar rus, a anunțat că țara sa este interesată de dezvoltarea cooperării comerciale cu Republica Moldova. Este vorba de reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor cu țara noastră, Dmitri Kozak.

”Împreună, trebuie să identificăm direcțiile și să elaborăm condițiile care să ne asigure avantaje reciproce. În relațiile cu Moldova, de asemenea, funcționează principiul cooperării reciproc avantajoase. Alte restricții nu există. Admic că, în urma negocierilor, vom găsi puncte de tangență și astfel de îmbunătățiri pot exista. Suntem interesați de extinderea comerțului cu orice stat”, a declarat Dmitri Kozak pentru RBK.

Calitatea vinului moldovenesc a crescut esențial în ultimii ani, încât poate să-i surprindă pe consumatorii ruși, spune reprezentanta unei companii vinicole din țara noastră, Olga Coptu.

”Embargourile au permis producătorilor autohtoni să ridice mult calitatea vinurilor în Republica Moldova, astfel încât ele au devenit concurențiale. Mai mult decât atât, ele au devenit câștigătoare a multor concursuri internaționale. Adevărul este că, pentru producătorii autohtoni din Republica Moldova, piața rusă este o piață în devenire, este o piață în perspectivă, având în vedere că, în ultimii ani, nu au avut exporturi pe piața rusească. În schimb, este foarte interesant să fie o legătură directă cu importatorii de vinuri”, susține Olga Copt.

Primul forum economic moldo-rus va avea loc la Chișinău în perioada 20-22 septembrie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).