Marcați
Sprijin pentru micii antreprenori
Un program de sprijin pentru micul business a fost lansat în autonomia găgăuză. Autoritățile regiunii sunt gata să aloce până la 200 de mii de lei antreprenorilor începători, care vor prezenta un plan de afaceri viabil și vor crea locuri de muncă. Printre primii beneficiari ai acestui program este o familie din Ceadîr-Lunga, care a înființat o minitipografie.

Alexandr și Ludmila Guboglo și-au dorit de mult să întemeieze propria afacere. Au studiat cerințele pieței și au constatat că există cerere pentru servicii tipografice. Tinerii antreprenori au întocmit planul de afaceri și au depus dosarul pentru proiectul regional de susținere a micului business. Comisia a constatat că ideea este fiabilă și au alocat un împrumut nerambursabil de 143 de mii de lei, povestește Alexandr Guboglo, beneficiarul sprijinului financiar.

”Am participat la concurs. Am câștigat și am cumpărat două dispozitive. Este vorba de un printer în format larg și de un plotter în format larg. Cu ajutorul printerului vom imprima bannerele mari, tot felul de abțibilduri, de diferite culori și nuanțe. Banii ne-au fost alocați de către Comitetul Executiv al Găgăuziei. Suntem bucuroși că am reușit să realizăm ideile noastre de afaceri. Fără sprijinul autorităților, da, am fi putut realiza asta, însă numai după ce am fi contractat un credit enorm”, a menționat șeful întreprinderii ”Poveste de dragoste”, Alexandr Guboglo.

Familia și-a amplasat micul său business în incubatorul de afaceri din Ceadîr-Lunga. Asta îi permite să economisească bani din plata arendei spațiului comercial, ne-a spus directoarea incubatorului, Natalia Cojocari.

”În acest moment, avem un eveniment foarte important, apariția unui nou agent economic. Este o societate cu răspundere limitată. Incubatorul de business este o platformă de lansare pentru dezvoltarea antreprenoriatului și noi oferim un spectru de servicii enorm. Dacă e să vorbim despre serviciile de bază, oferim facilități financiare la arendarea spațiului. La etapa inițială a businessurilor, asta este un salt bun pentru implementarea ideilor proprii”, declară directorul incubatorului de afaceri din municipiul Ceadîr-Lunga, Natalia Cojocari.

Tânăra familie, care și-a lansat propria afacere, a fost felicitată de către bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

”Am ajuns la un nivel absolut nou, când suntem gata să-i ajutăm, din bugetul Găgăuziei, al autonomiei găgăuze, pe tinerii noștri antreprenori. Am înființat un fond al antrepreorilor și astăzi mai mult de 20 de oameni, inclusiv această pereche minunată, Alexandr și Ludmila, au devenit beneficiari ai grantului. Autoritățile autonomiei, în persoana Comitetului Executiv și a Adunării Populare, vor și asigură, din contul bugetului nostru găgăuz, condiții, ca să putem sprijini startup-urile, businessul mic și mijlociu, ca să aveți încredere în noi și să aveți dorință de a lucra, neapărat, aici, în Găgăuzia, acasă”, susține irina Vlah.

Pentru sprijinul micilor antreprenori, în bugetul pentru acest an al regiunii găgăuze au fost alocate patru milioane de lei. Banii au fost repartizați, în bază de concurs, pentru 20 de idei de afaceri.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).