Marcați
BNM face leul mai puternic
Moneda națională s-a apreciat vertiginos față de euro și dolar din cauza excesului de valută din partea persoanelor fizice față de cererea din partea agenților economici. Explicația a fost dată de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, într-un interviu pentru Moldpres. La rândul lor, experții în economie spun că aprecierea leului este și o consecință a măsurilor monetare, întreprinse de BNM.

Potrivit doctorului în economie, Mihail Poisik, la aprecierea leului a condus, pe lângă excesul de valută, retragerea de către BNM a unor sume importante de lei.

”Aprecierea leului nostru, iar el se apreciază astăzi din cauza unui motiv simplu, că leul și dolarul sunt resurse și când o resursă este în exces ea se ieftinește, iar când lipsește - se scumpește. Când omul are tensiune ridicată, el riscă o criză hipertonică, așa că i se face scurgere de sânge. Păi, iată, o astfel de scurgere face, în permanență, Banca Națională. Adică el menține astăzi norma rezervei în valută națională la nivelul de 40 la sută”, susține Mihail Poisik.

Mihail Poisik a mai spus că astfel de aprecieri ale monedei naționale trădează criza prin care trece economia Moldovei, care se împrumută mai puțin, față de acum patru ani.

”Un astfel de indicator, precum investițiile străine directe în economia internă. Adică businessul străin este interesat să vină la noi? În 2008, aveam 711,5 milioane de dolari. Acum - 204,3. Este o micșorare de 3,5 ori. Un alt indicator important pentru populație este numărul persoanelor angajate din economie. În 2008, la noi erau 861,4 mii de oameni, iar în 2017 - 788,6. Adică minus aproape 10 la sută. Adică, practic, s-a egalat cu numărul pensionarilor. Se consideră o situație critică deja când sunt mai puțin de doi angajați la un pensionar, iar la noi este un raport de unul la unul”, declară expertul.

După deprecierea din 2014-2015 a leului, în urma furtului miliardului de dolari din sistemul bancar, a urmat o aprecieze constantă, din 2016. În această perioadă, moneda națională s-a apreciat, în raport cu dolarul, cu 23 la sută, iar în raport cu euro - cu peste 15 la sută. De la începutul acestui an, dolarul s-a ieftinit cu 65 de bani, iar euro - cu 1,5 lei.

NTV Moldova

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).