Marcați
Guvernarea, criticată din toate părțile
Legea privind declarația voluntară și stimularea fiscală, votată în mare grabă de majoritatea parlamentară, a stârnit un val de critici din toate părțile la adresa guvernării. Atât experții, cât și Ambasada SUA, Delegația UE și opoziția au calificat această inițiativă drept o tentativă de legalizare a banilor furați din sistemul bancar.
Președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, Zinaida Greceanîi, a anunțat că guvernarea nu doar că nu a supus dezbaterilor publice scandaloasa inițiativă, ci a și prezentat-o în Parlament abia în ziua în care legea a fost votată.

”O reformă fiscal și o aminstiere a capitalului am făcut și noi de la 1 ianuarie,2008. Însă pînă la aplicarea ei noi am elaborato mai bine de un an și jumătate. Au fost analizate toate argumentele, am colaborat cu organismele internaționale, cu întreprinzătorii. A fost o acțiune complex care a avut menirea de a atrage investițiile în țară. Cee ace s-a produs acum, nu este o reformă inadecvată”, a declarat liderul fracțiunii PSRM.

Zinaida Greceanîi a mai spus că legea votată de PDM și partenerii săi nu prevede restricții pentru legalizarea capitalului de către rudele demnitarilor, care cad sub incidența restricțiilor. Liderul socialiștilor a mai menționat că exponenții guvernării se comportă pe final de mandat după principiul ”După noi, potopul”.

Imediat după adoptarea legii, au urmat reacții extrem de dure din partea organizațiilor neguvernamentale, structurilor financiare internaționale și misiunilor diplomatice din țara noastră. Într-o declarație oficială, reprezentanța Fondului Monetar Internațional în țara noastră și-a exprimat îngrijorarea față de intențiile guvernării. ”Opinia preliminară a experților FMI este că pachetul legislativ de modificări bugetar-fiscale și măsuri de amnistie a capitalului, aprobat de curând, nu se aliniază la obiectivele programului susținut de FMI. La concret, măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sistemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală și vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative”, atenționează reprezentanța FMI în țara noastră.

La rândul său, șeful Delegației Uniunii Europene în țara noastră, Peter Michalko, le-a îndemnat pe autoritățile moldovene să înceteze procesul de adoptare a acestei legislații controversate. ”Republica Moldova și-a asumat angajamente față de UE, printre altele, prin Acordul nostru de Asociere, Agenda de asociere și Memorandumul de înțelegere privind asistența macrofinanciară, precum și angajamente față de alți parteneri internaționali. Legislația adoptată astăzi, dacă este aplicată într-o manieră grăbită și netransparentă, ar putea duce la o încălcare a acestor angajamente și ar putea fi incompatibilă cu reformele în desfășurare, care vizează consolidarea statului de drept, combaterea corupției, spălarea banilor, criminalitatea organizată și îmbunătățirea climatului de afaceri. Ne așteptăm ca autoritățile moldovene să înceteze procesul de adoptare a acestei legislații și să o aducă în conformitate cu standardele internaționale”, a scris, pe facebook, ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalko.

Critici la fel de dure au fost exprimate de Ambasada SUA în țara noastră. Amintim că scandaloasa lege privind declarația voluntară și stimularea fiscală a fost înregistrată în Parlament marți, 24 iulie, iar joi, 26 iulie, a și fost votată în două lecturi.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).