Marcați
Poporul cere schimbare
În cei 26 de ani de independență, în Republica Moldova nu a mai existat o situație când mai mult de jumătate dintre deputați au fost cumpărați și subordonați unui singur partid. Declarația îi aparține președintelui țării, Igor Dodon, care a supus criticilor activitatea rușinoasă a actualei legislaturi. În opinia șefului statului, societatea și clasa politică trebuie să învețe această lecție și să nu mai admită ca puterea în stat să fie uzurpată de forțele politice, care nu au susținerea poporului.

Președintele țării a declarat, în cadrul emisiunii ”Acces direct”, că actualul Parlament este o rușine pentru întreaga țară, deoarece activitatea i-a fost marcată de corupție, șantaj și traseism politic.

”Eu nu știu dacă, în 26 de ani de independență, am mai avut așa Parlament, din deputați care și-au părăsit partidele, fracțiunile, au devenit independenți și, pe urmă, cu hurta, au trecut în alt partid și au format altă majoritate parlamentară. Practic, jumătate din parlamentari au plecat din fracțiunile prin care au intrat în Parlament și au creat majoritate parlamentară cu un singur partid. Pe de o parte, este în premieră. Pe de altă parte, este o rușine.Cu regret, trebuie să spunem că este o situație foarte prostă pentru democrația din Republica Moldova. Trebuie să ne pună pe toți pe gânduri, ce facem mai departe? Cum schimbăm regulile de joc, cum schimbăm legislația, așa ca să nu avem situații, când un partid, care obține 10-15 la sută încrederea populației, conduce cu țara pe parcursul a patru ani. În orice țară, asta se numește uzurparea puterii de stat”, a declarant șeful statului.

Președintele țării este adeptul ideii de schimbare a legislație, pentru a le interzice deputaților să migreze dintr-o fracțiune în alta. Cel care a decis să plece din fracțiunea care l-a adus în legislativ, trebuie să renunțe la mandat, este convins șeful statului. De asemenea, Igor Dodon a făcut apel către cetățeni, să fie foarte atenți la următoarele alegeri parlamentare, când partidele care au guvernat în ultimii nouă ani planifică să se unească din nou, chiar dacă acum protestează unii împotriva altora.
”Au fost toți la guvernare! Să-i luăm pe rând: Filat a fost, Plahotniuc, Lupu, Ghimpu. Maia Sandu a fost? Năstase, prin Țopi, a fost? Voronin a fost cu ei, pentru că l-a votat pe Gaburici. Iată, ei sunt toți aici. Ceea că protestează unul împotriva altuia nu trebuie pe noi să ne inducă în eroare. Ei luptă unul împotriva altuia. Dar ei toți au fost împreună. După nouă ani, noi luăm decizia - ori îi votăm pe dânșii, ori îi votăm pe ceilalți. Dar ceilalți sunt de stânga. După nouă ani de batjocură asupra Republicii Moldova, și eu pot să vă aduc multe exemple, ce s-a făcut în acești nouă ani, de la închiderea a sute de școli, de la furtul miliardului, de la anularea alegerilor, calitatea vieții a scăzut în toată această perioadă. De aceea, acuma, soluția pentru a schimba situația - trebuie să votăm pentru stânga, dar stânga este Partidul Socialiștilor. Le place cuiva sau nu le place”, a mai declarant la NTV Dodon.

Potrivit șefului statului, socialiștii nu vor face alianțe cu nimeni dintre cei care au guvernat țara până acum. PSRM trebuie să preia de unul singur guvernarea și să oprească procesele de distrugere și lichidare a statului, insistă Igor Dodon.

Președintele nu a exclus și posibilitatea de a participa la alegerile parlamentare pe listele PSRM și de a lupta împreună cu socialiștii pentru o victorie hotărâtă în competiția electorală.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).