Marcați
24 februarie 2019 – alegeri parlamentare
Următorul scrutin parlamentar va avea loc în Republica Moldova în 24 februarie 2019. O hotărâre în acest sens a fost votată astăzi de către deputați. Șeful statului a declarat că desfășurarea scrutinului în februarie îi oferă guvernării trei luni în plus pentru a-și întări pozițiile. Totuși, Igor Dodon este convins că nimic nu mai poate salva actuala guvernare de la eșec.

Inițiativa privind stabilirea datei alegerilor a fost prezentată de către președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Candu a precizat că transferarea alegerilor de la finele lunii noiembrie la sfârșitul lui februarie 2019 are scopul de a-i oferi Comisiei Electorale Centrale timp suficient pentru pregătirea de scrutin, în contextul formării circumscripțiilor uninominale.

Pentru această inițiativă au votat majoritatea deputaților prezenți la ultima ședință a Legislativului.

Șeful statului a declarat ieri, în cadrul emisiunii ”Acces direct”, că cele trei luni pe care le câștigă guvernarea prin transferarea alegerilor în februarie nu vor fi suficiente pentru a o salva de la înfrângere. ”Ei dacă ar putea, ar face și peste un an, pentru că ei înțeleg că nu o să mai aibă 60 de mandate, ei nu o să mai controleze așa situația cum o controlează acum. De aceea, ei evident vor ”să întindă răzâna”. Dar aici nimeresc în altă problemă, pentru că în luna februarie să faci alegeri parlamentare, când lumea e înrăită, când tarifele sunt mari, când în fiecare zi trebuie să plătești facturi, când afară e glod, zăpadă sau nu știu ce, de obicei populația votează împotriva celor de la guvernare. De aceea, dacă vor lua decizia să transfere aceste alegeri pentru anul viitor, eu cred că vor nimeri în capcana în care au nimerit și guvernările democratice în anul 2001. În 2001, vă aduc aminte, după o anumită perioadă de guvernare, stânga a luat majoritatea constituțională la alegerile parlamentare”, a declarant șeful statului.

Precedentele alegeri parlamentare au avut loc în 30 noiembrie 2014.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).