Marcați
Șansă pentru Stadionul Republican
Consiliul municipal Chișinău trebuie să-i ceară Guvernului transmiterea în proprietate municipală a terenului fostului Stadion Republican. Aceasta este singura soluție pentru a salva terenul de construcția unei noi ambasade a SUA, consideră liderul fracțiunii PSRM în CMC, Ion Ceban. În urma unor negocieri între misiunea diplomatică a SUA și autoritățile Chișinăului poate fi identificat un alt teren, care să-i fie oferit reprezentanței americane, a precizat Ceban.

Liderul fracțiunii PSRM în CMC, Ion Ceban, consideră că terenul cu suprafața de peste cinci hectare de pe adresa Tighina 12 poate fi valorificat pentru oricare alt proiect, precum un centru de artă contemporană, stadion sau parc. ”Noi suntem categoric în potriva acestui fapt. Ceea ce propunem noi este ca CMC-ul să emită o decizie în viitorul foarte apropiat prin care să se adreseze către Guvernul Republicii Moldova în vederea transmiterii terenului în proprietate municipală cu indicarea că în caz de refuz, CMC își rezervă dreptul de a iniția procedura de expropriere a oricărei posesii și folosințe, proprietăți private viitoare asupra acestui teren”, a declarant Ceban.

De asemenea, el a propus ca forul local să sesizeze Curtea Constituțională privind protocolul dintre Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada SUA, dar și hotărârea Parlamentului de a transmite terenului în gestiunea Ambasadei SUA. Mai mult, prin proiectul de decizie, CMC ar trebui să-i interzică primarului și funcționarilor Primăriei să elibereze acte permisive pentru viitoarea construcție. El a mai declarant că, fiecare este necesar de a organiza dezbateri publice cu privire la posibilitatea construirii unei eventuale ambasade în acea zonă. ” Înstrăinarea acestui teren trebuia să fie decisă de o potrivă cu cetățenii, iar destinația finală tot trebuia decisă împreună cu cetățenii”, a afirmat consilierul socialist.

Ceban mai propune ca prin decizia CMC să fie constituită o comisie de negociere cu Guvernul și Ambasada Statelor Unite ale Americii privind identificarea unui alt teren pentru misiunea diplomatică americană.

Ion Ceban a precizat că, la următoarea ședință a CMC, va propune spre examinare și proiectul cu privire la soarta fostului Stadion Republican, dar și cel cu privire la cafeneaua ”Guguță”.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).