Marcați
Miting în Sudul țării
Sute de oameni din sudul țării au participat la un miting în sprijinul limbii ruse, organizat, zilele trecute, în orașul Cahul. Ei au condamnat decizia Curții Constituționale din 4 iunie, prin care legea privind funcționarea limbilor a fost declarată drept învechită. Manifestanții le-au cerut autorităților să asigure libertatea oamenilor la alegerea limbii de comunicare interetnică.

La acțiunea organizată în orașul Cahul au participat reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, ai comunităților etnice și oameni de rând. Ei au declarat că autoritățile de la Chișinău vorbesc despre standardele europene, în timp ce calcă în picioare drepturile cetățenilor. Expertul Ilia Kiseliov a declarant că, ”Guvernarea, care ne vorbește despre standardele europene, despre drepturile omului, nu observă că în Europa există o cu totul altă atitudine față de problema limbilor. Vă aduc exemplu Finlanda, unde suedezii reprezintă doar cinci la sută din populație - limba suedeză este limbă de stat. Se bucură de aceleași drepturi precum finlandeza. În Belgia sunt trei limbi de stat - franceză, neerlandeza și germana. Elveția, o țară minunată, are patru limbi de stat, care funcționează la același nivel„, a mai declarant Kisliov.

Participanții la miting consideră că limba rusă este necesară într-un stat multietnic precum Republica Moldova. Ei au votat o rezoluție, în care le cer autorităților de la Chișinău să respecte drepturile oamenilor la comunicare în limba rusă. Anterior, mitinguri de acest fel au fost organizate în orașele Bălți, Basarabeasca, Vulcănești, Ocnița, Ungheni, Briceni, Soroca, Taraclia și satul Grigorievca.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).