Marcați
PROVOCĂRI LA ADRESA SECURITĂȚII NAȚIONALE
”Moldova - factor de stabilitate sau o nouă provocare pentru securitatea regională și europeană”. Aceasta a fost tema unei conferințe internaționale, care a avut loc la Chișinău, cu participarea experților din țară și de peste hotare. Ei și-au împărtășit viziunea asupra statutului de neutralitate al țării noastre și au povestit despre experiența statelor care au obținut recunoașterea acestui statut la nivel internațional.

Moldova are nevoie de un mecanism de neutralitate clar și funcțional, care să-i asigure securitatea și interesele în contextul luptei geopolitice dintre marile puteri. Mai ales că această practică este adoptată cu succes de către mai multe țări cu teritorii și populații similare.

Experiența Elveției, care se află în centrul Europei și a evitat implicarea în cele două războaie mondiale, fără a deveni membru al vreunui bloc militar, a fost invocată cel mai des în cadrul conferinței de la Chișinău. Reprezentantul Departamentului Afacerilor Externe al acestei țări, Roman Portman, a subliniat că țara sa a fost cea mai vulnerabilă, din punct de vedere geografic, dar și din cauză că are o populație polietnică. Pentru a o apăra de războaie și pentru a-i asigura existența, autoritățile de la Berna au adoptat poziția de neutralitate. ”Unul dintre motivele pentru care Elveția a adoptat cursul neutralității este așezarea geografică - mijlocul Europei. Se află într-o intersecție a intereselor marilor puteri de lângă noi. Vreau să să spun că Elveția a devenit o zonă strategică pentru marile puteri. Un alt motiv ține de condițiile interne - Elveția este un stat multietnic, are o populație compusă din diferite grupuri etnice. Avem vorbitori de limba germană, de limba franceză și de limba italiană. Suntem înconjurați de puteri precum Germania, Italia, Franța și asupra Elveției mereu a planat riscul ca unul dinre grupurile etnice să dorească o apropiere de una dintre țările vecine, în detrimentul societății elvețiene”, a mai spus diplomatul elvețian.

La rândul său, profesorul MGIMO Dmitri Danilov a subliniat că Moldova va obține recunoaștere internațională a neutralității doar dacă va evita blocurile militare. Acest lucru depinde însă, în mare parte, de soluționarea pașnică a conflictului transnistrean. ”Igor Dodon pune un accent corect pe faptul că, pentru asigurarea neutralității, este nevoie de un consens național. În al doilea rând, asta trebuie să prezinte interes și pentru transnistreni. În acest context, asigurarea suveranității moldovenești pare o problemă, care depinde direct de construirea relațiilor NATO-Moldova. Cât de pregătită este NATO să accepte neutralitatea Moldovei? Este o întrebare serioasă, ținând cont de relațiile politice și practice, care s-au format între cele două părți”, a menționat Danilov.

Dacă, în următorii ani, Moldova va reuși să obțină recunoaștere internațională a statutului de neutralitate, asta îi va permite să se facă auzită pe plan internațional. Cel puțin, Austria a reușit această performanță, a afirmat un alt expert din Viena, Gutter Barnet.

În ciuda numeroaselor tentative de destabilizare a situației din țara noastră - de la îndemnuri la unire, până la chemări de a deveni membri ai unor blocuri militare - cetățenii i-au sugerat constant cladsei politice că viitorul țării este strâns legat de neutralitate și de relații de prietenie cu toate statele din jur, a declarat deputatul socialist Vladimir Țurcan.

La conferința internațională participă experți, politicieni, analiști politici și ambasadori din Elveția, Rusia, Germania, Ucraina, Ungaria și Statele Unite ale Americii.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).