Marcați
COLAPSUL EDUCAȚIEI AMENINȚĂ SECURITATEA STATULUI
Securitatea statului este pusă în pericol, din cauza reformelor nechibzuite, implementate în ultimii ani în domeniul educației. Concluzia a fost formulată de experți în domeniul științei și cercetării, care au participat la emisiunea ”Acces Direct” de la NTV Moldova. În opinia lor, părinții își iau copiii peste hotare, când văd în ce hal a ajuns educația din Moldova. Dacă tendințele nu se vor schimba, în următorii ani nu vor mai exista medici, profesori și alți specialiști pentru economia națională, avertizează experții.

Examenele de bacalaureat din acest an au demonstrat încă o dată că guvernarea acționează în detrimentul elevilor. Este concluzia consilierului prezidențial pentru educație, cultură și cercetare, Corneliu Popovici. În opinia lui, calitatea și obiectivitatea examenelor lasă multe semne de întrebare, iar copiii refuză să meargă la liceu, de frica bacalaureatului. ”Copiii noștri nu vor să meargă deja să studieze la liceu. Ca urmare a acestor scandaluri care au avut loc în ultimii ani, din 2010 până în prezent numărul copiilor care învață la licee a scăzut de la 60 de mii la 32 de mii dacă nu mă înșel. Pe de altă parte este această reformă de optimizare a școlilor care a dus la distrugerea învățământului preuniversitar în țara noastră. Copilul nu vrea să se mai ducă, iar părinții nu vor să mai trimită copiii la zeci de km de localitate să-și facă studiile în liceu. El mai departe îl trimite la un colegiu, sau la o școală profesională, sau pleacă în altă țară. Copiii noștri pierd încrederea în viitorul acestui stat și pleacă din țara noastră. Noi ne pierdem viitorul”, a mai spus Popovici.

Experții mai spun că autoritățile nu-i încurajează deloc pe absolvenții liceelor să-și continue studiile la universitate. Guvernul oferă foarte puține locuri cu finanțare de la buget, deși din partea tinerilor sunt multe solicitări.

Absolvenții care nu prind un o bursă cu finanțare de la bugetul de stat renunță la studii. Puțini dintre ei își pot permite să plătească taxa de studii, din cauza veniturilor modeste ale părinților.

Experții în domeniu se arată îngrijorați de aceste tendințe, întrucât numărul studenților scade dramatic - de la 120 de mii în anul 2008 până la 63 de mii în 2018. Dacă statul nu va soluționa problema, în următorul deceniu, universitățile din țară vor dispărea, iar asta amenință existența statului.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).