Marcați
STRATEGIE PE PLACUL STRĂINILOR
Guvernarea proeuropeană este gata să schimbe strategia națională de apărare, doar pentru a fi pe placul partenerilor occidentali, chiar dacă asta amenință securitatea țării. Așa au comentat deputații socialiști proiectul prezentat astăzi de ministrul Apărării în plenul Parlamentului. Documentul, prevăzut pentru o perioadă de trei ani, prevede că cea mai mare amenințare pentru Moldova este contingentul de trupe ruse din stânga Nistrului. De asemenea, el autorizează participarea militarilor moldoveni la aplicații internaționale, pentru apropierea de NATO.

La prezentarea proiectului privind aprobarea Strategiei Naționale de Securitate până în anul 2021, ministrul Apărării, Eugen Sturza, a subliniat că la redactarea documentului au participat cetățeni străini și că acesta a fost avizat de către Guvern. El a mai afirmat că, finanțarea va fi realizată din bugetul national dar și din diferite proiecte din exterior.

Deputatul PSRM Ghenadi Mitriuc a criticat proiectul. El a atenționat că strategia este elaborată de persoane care nu sunt interesate de păstrarea păcii la Nistru și au calificat partenerul strategic, Federația Rusă, drept inamicul numărul unu.

”În proiectul dumneavoastră sunt prezentate cu totul alte interese decât cele naționale, iar analiza mediului de securitate a fost elaborată așa, încât să le creeze stăpânilor voștri opinia, potrivit căreia Moldova se află, practic, la un pas de situație de conflict, iar cealaltă parte a conflictului este Rusia frățească. De ce să nu indicați direct că Rusia este agresor? Gândiți-vă, colegi, că amenințările specificate în proiectul strategiei de securitate au fost identificate de către specialiști din cadrul Ministerul Apărării sub dictarea experților din Occident. În primul rând, din SUA, fără a fi dezbătute de către toți participanții care răspund în fața legii și poporului pentru luarea deciziilor în domeniul securității și apărării”, a mai menționat Mitriuc.

În încheiere, Ghenadi Mitriuc a declarat că proiectul strategiei naționale de apărare nu corespunde principiului de neutralitate și favorizează doar guvernarea.
”Gândiți-vă, va putea Moldova să se opună potențialelor crize regionale și globale, prin planificarea pe hârtie a creșterii potențialului militar? Nu cumva securitatea noastră poate fi asigurată de amenințările externe prin obținerea unui adevărat statut de neutralitate, ceea ce, apropo, cere și Constituția și majoritatea populației? (МУСКА) Proiectul prezentat astăzi s-a transformat într-o farsă, al cărei scop este provocarea politică. Asta o înțeleg și sponsorii voștri din Occident și nu iau în serios planurile voastre, ”foarte ambițioase”, de rezistență împotriva agresiunii pe care voi o inventați în scopurile voastre politice”, a subliniat deputatul PSRM.

În final, proiectul strategiei naționale de apărare până în anul 2021 a fost votat de către majoritatea parlamentară.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).