Marcați
INTERESELE NATO, MAI PRESUS
Majoritatea parlamentară se preocupă mai mult de interesele NATO, decât de prevederile Constituției. De această părere sunt deputații socialiști, care au criticat decizia de astăzi a deputaților PDM de a examina proiectul de lege cu privire la statutul de neutralitate permanentă al Republicii Moldova. De asemenea, democrații și partenerii lor au refuzat să audieze raportul grupului de lucru, care a analizat aspectele juridice ale documentului.

Proiectul de lege privind statutul de neutralitate permanentă al Republicii Moldova a fost înregistrat în Parlament încă în ianuarie 2015. În luna mai a aceluiași an, a fost creat grupul de lucru, care urma să analizeze documentul. De atunci, nu a fost audiat nici raportul grupului de lucru și nici documentul nu a fost examinat, a menționat președintele fracțiunii PCRM, Inna Șupac: ” Având în vedere necesitatea efectuării unui control parlamentar asupra executării deciziilor Parlamentului Republicii Moldova, concomitent solicităm includerea în ordinea de zi și raportul de activitate a acestui grup de lucru, mai ales că, în hotărârea Parlamentului din 14 mai 2015, articolul 5 stipulează că graficul de lucru respectiv va informa periodic Parlamentul despre rezultatul activității sale.

Președintele grupului de lucru, democratul Vladimir Vitiuc, a propus amânarea examinării acestui subiect pentru sesiunea de toamnă-iarnă.

Pentru includerea pe ordinea de zi a ședinței a acestui subiect au votat doar deputații PCRM și PSRM. Potrivit parlamentarului socialist Vlad Batrîncea, deputații democrați și partenerii lor nu sunt interesați de reconfirmarea statutului de neutralitate al țării noastre.

” De ce nu doriți să spuneți că nu o să votați nicio hotărâre care va confirma statut neutru, de aceea că nu veți putea colabora cu centrul NATO, nu veți putea exercita exerciții militare, nu veți putea participa în diferite acțiuni în afara țării. De aceea, majoritatea parlamentară trebuie să spună clar că nu-i interesează Constituția, prevederile Constituției privind statutul neutru al Republicii Moldova. Dumneavoastră puneți mai presus decât Constituția interesele blocului militar NATO”, a mai spus Batrîncea.

Proiectul de lege privind statutul de neutralitate permanentă al Republicii Moldova prevede interzicerea prezenței trupelor străine pe teritoriul țării noastre și participarea ostașilor moldoveni la aplicații militare. De asemenea, documentul interzice participarea țării la acorduri militare internaționale.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).