Marcați
VIZIUNEA PSRM PENTRU VIITORUL ȚĂRII
Republica Moldova trebuie să adopte o politică externă echilibrată atât în raport cu țările din Vest, cât și cu cele din Est, inclusiv cu partenerul strategic - Federația Rusă. De această părere este președintele Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, care a oferit un interviu pentru portalul eurasia.expert. În opinia liderului PSRM, o politică externă echilibrată va crea premise pentru creșterea economică, dar și pentru soluționarea conflictului transnistrean.
În interviul oferit portalului eurasia.expert, Zinaida Greceanîi a vorbit și despre controversata decizie a Curții Constituționale din 4 iunie, prin care a fost abrogată legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. ”În acest caz, Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile, prin faptul că a declarat drept depășită legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Moldovei. Populația republicii a reacționat extrem de negativ. În toată țara au loc mitinguri de protest, au avut loc mai multe mese rotunde, în cadrul cărora specialiștii au semnalat abateri de la legislație și destabilizarea socială, după criteriul lingvistic. Partidul Socialiștilor este împotriva discriminării după criteriul lingvistic a cetățenilor și consideră drept o manipulare în raport cu limba rusă, un atentat direct la stabilitatea social-politică și securitatea internă a Republicii Moldova, precum și un factor ce amenință existența statului nostru multinațional. Limba rusă trebuie să rămână limbă de comunicare interetnică pe tot teritoriul Republicii Moldova”, a subliniat Zinaida Greceanîi.

Solicitată să-și expună opinia privind rezoluția ONU, prin care a fost cerută retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană, ea a menționat că a fost vorba de un nou demers antirusesc din partea guvernării de la Chișinău. ”Este clar că majoritatea parlamentară din Moldova a apelat la ONU cu rugămintea de a adopta această rezoluție, pentru a o folosi în lupta de la viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova. Prin politicile antirusești, democrații încearcă să-i convingă pe partenerii occidentali că PDM sprijină vectorul european. Cred că Guvernul a înțeles bine că, la modul practic, nu va exista niciun rezultat din acest demers. Partidul Socialiștilor consideră că Republica Moldova trebuie să promoveze o politică externă echilibrată cu țările din vest, dar și din Est, inclusiv cu Rusia, în calitate de partener strategic. Tocmai o politică externă echilibrată va crea premise pentru soluționarea conflictului transnistrean”, a mai spus liderul socialiștilor din Moldova.

Zinaida Greceanîi a vorbit și despre cooperarea țării noastre cu Uniunea Economică Eurasiatică, obținerea statutului de observator în cadrul acestei organizații, la insistența președintelui Igor Dodon. ”Acești pași pozitivi, și platforma informațională pozitivă din spațiul economic eurasiatic au determinat creșterea încrederii față de Moldova, restabilirea raporturilor economice și, ca rezultat, majorarea de câteva ori a schimburilor comerciale dintre Moldova și Rusia la capitolul produse agricole. Dintre partidele cu șanse reale de a accede în noul Parlament, doar Partidul Socialiștilor pledează constant pentru un parteneriat strategic cu Federația Rusă și extinderea cooperării cu Uniunea Economică Eurasiatică. Conform tuturor sondajelor, socialiștii sunt cotați cu cele mai mari șanse de a învinge la următoarele alegeri parlamentare”, a mai spus Zinaida Greceanîi.

Ea a concluzionat că victoria PSRM la alegerile parlamentare va însemna și victoria întregii țări, deoarece la conducere vor ajunge oameni noi, care vor restabili relațiile externe cu toți partenerii.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).