Marcați
FORUMUL URBANISTC DE LA MOSCOVA
Bilanțul celor mai grandioase proiecte urbane din lume se face în aceste zile în capitala Federației Ruse, unde și-a început lucrările Forumul Urbanistic 2018. Evenimentul are loc în parcul ”Zareadie”, considerat unul dintre cele mai moderne parcuri din lume. Peste 300 de participanți din 50 de țări, inclusiv primari ai celor mai mari orașe ale lumii, arhitecți, specialiști în dezvoltare urbană și antreprenori analizează principalele provocări pentru megapolisuri. La eveniment participă și un grup de consilieri PSRM din Consiliul municipal Chișinău.

Tema actualei ediții a Forumului Urbanistic de la Moscova este ”Megapolisul viitorului. Un nou spațiu pentru viață.” Experții discută despre modalitățile de adaptare a orașelor mari ale lumii la schimbările economice, ecologice, tehnologice și social-culturale globale. Delegația de consilieri municipali socialiști, condusă de liderul fracțiunii, Ion Ceban, participă al doilea an consecutiv la eveniment.

Forumul Urbanistic a fost inaugurat de către primarul Moscovei, Serghei Sobianin. El a amintit că, acum 10 ani, Capitala Rusiei a făcut un pas important în dezvoltarea sa, pentru a evita un colaps rutier, din cauza numărului enorm al automobilelor. În acest sens, a fost extins metroul și construite mai multe străzi pietonale. Un exemplu este strada Nikolskaia, care a devenit pietonală în urmă cu cinci ani.

Funcționarul a precizat că un alt proiect grandios, implementat în ultimii ani la Moscova, este construcția parcului ”Zareadie”, unde se desfășoară în aceste zile forumul urbanistic. Serghei Sobianin a subliniat că transformarea Moscovei într-un megapolis modern a fost principalul său scop de la reluarea funcției de primar.

Specialiștii internaționali consideră că cea mai mare provocare pentru megapolisurile moderne este implementarea tehnologiilor viitorului, cum ar fi mașinile fără șofer. Bruce Katz, specialist în dezvoltare urbană din New York, a activat în administrația fostului președinte american Barack Obama. El consideră că aceste tehnologii vor fi implementate în ritmuri alerte în următorii ani de către marile orașe ale lumii.

Cunoscutul arhitect de origine olandeză, Rem Koolhaas, consideră că fericirea și confortul locuitorilor megapolisurilor nu este neapărat asigurat doar de tehnologiile moderne, ci și de activitatea instituțiilor de cultură, care trebuie să aibă un loc aparte în orașele mari.

Tradiționalul congres internațional în domeniul arhitecturii și urbanismului se va încheia în data de 22 iulie.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).