Marcați
DECIZIE DE DOI LEI
Guvernul va majora cu doi lei alocația pentru alimentația elevilor și copiilor din grădinițe. Decizia va intra în vigoare din 1 septembrie. Ca urmare, statul va cheltui câte 17 lei și 50 de bani pentru alimentația zilnică a unui copil de la grădiniță și 10 lei și 80 de bani - pentru un elev. Reprezentanții societății civile spun că această majorare este insuficientă pentru asigurarea unei alimentații corecte și sănătoase și seamănă mai mult cu o acțiune de PR într-un an electoral.

În cadrul ședinței de luni, Guvernul a examinat un subiect privind alimentația elevilor și copiilor din grădinițe. ”Printre principalele deficiențe ale sistemului au fost enumerate calitatea neadecvată a alimentelor, lipsa unui mecanism eficient de achiziție a produselor, nerespectarea regulilor sanitare de preparare a bucatelor, precum și normele financiare reduse pentru alimentația copiilor în instituțiile de învățământ. Pentru a ameliora situația creată, este preconizată majorarea cu 2 lei per copil pe zi a normelor financiare alocate pentru alimentația copiilor și elevilor în instituțiile educaționale, începând cu 1 septembrie curent. În bugetul de stat pentru anul curent, în acest scop sunt prevăzute 51 milioane de lei”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Guvernului.

În context, președintele Asociației obștești ”Părinți solidari”, Ala Revenco, a declarat că majorarea ar trebui să fie mai consistentă, pentru că această sumă nu asigură o alimentație corespunzătoare nici pentru elevi, nici pentru copiii de la grădinițe. ” Aceste majorări ar trebui să fie un pic mai consistente și trebuie să fie, cel puțin o dată la fiecare jumătate de an, dacă se acordă doar câte doi. La momentul actual noi avem costul unui dejun pentru un copil la școală, în jur de 8,80 lei. Este o sumă foarte mică, evident că de această sumă nu poți acoperi un dejun care să aibă o valoare nutritivă îndeajuns”, afirmă Revenco.

Președintele asociației ”Părinți solidari”, Ala Revenco, a mai declarat că această majorare a fost preconizată încă acum un an și jumătate, însă Guvernul Filip a așteptat perioada preelectorală, pentru a se lăuda.

” În primul rând, este și o măsură preelectorală, fiindcă instrucțiunea care a fost aprobată luni este publicată pe site-ul particip.gov.md încă din luna februarie 2017. Adică acest document, cu care s-a lăudat Guvernul, este unul elaborat încă din luna februarie 2017, respectiv, avem un an și jumătate în care el a stat, undeva, sub masă. Ei au așteptat perioada preelectorală, ca să fie scoase și să se laude Guvernul”, a mai menționat Ala revenco.

În grădinițele și școlile din țară sunt alimentați zilnic peste 305 mii de copii.


NTV Molodva
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).