Marcați
ÎNTREVEDERE DODON-IVANOV
Președintele Republicii Macedonia, Gjorge Ivanov, se află în vizită în țara noastră, împreună cu soția sa, Marja Ivanov. Ei au fost întâmpinați la Reședința de Stat de către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și prima doamnă a țării, Galina Dodon. Acolo, cei doi șefi de stat au salutat Garda de Onoare și pe membrii delegațiilor. După o discuție tete-a-tete, au urmat negocieri în format lărgit, cu participarea delegațiilor ambelor state. Principala temă a discuțiilor a fost intensificarea cooperării comercial-economice. Igor Dodon și Gjorge Ivanov au convenit asupra semnării unui acord în acest sens.

Relațiile diplomatice între Moldova și Macedonia au fost stabilite acum 23 de ani. De atunci, între cele două țări au fost semnate 11 acorduri. Președintele Igor Dodon a menționat că, în ultima perioadă, a fost intensificat dialogul bilateral, iar schimburile comerciale au crescut cu șase la sută, în 2017, față de 2016. Totuși, potențialul de cooperare nu este valorificat pe deplin și necesită eforturi sporite, ceea ce poate fi obținut prin atragerea investițiilor, a precizat Igor Dodon.

” Noi considerăm destul de importantă semnarea acordului pentru protejarea reciprocă a investițiilor. Acesta este unul din acordurile de bază, care creează condiții pentru investitorii din țările noastre de a-și activiza afacerile în Republica Moldova și în Republica Macedonia. De asemenea, consider oportună și necesară crearea Comisiei interguvernamentale pentru cooperarea economică dintre țările noastre. Cu regret, nu există, la această etapă, astfel de comisii”, a mai precizat șeful statului
La rândul său, președintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, a declarat că cele două țări au relații de prietenie însă acestea nu s-au dezvoltat dinamic, în lipsa unui dialog constant și a bazei juridice pentru o cooperare comercial-economică mai strânsă. El și-a exprimat speranța că barierele vor fi depășite după discuțiile în urma acestei vizite la Chișinău.

”Cooperarea comercială este, în acest moment, mai mult simbolică, însă imediat după soluționarea problemelor juridice, odată cu semnarea acordurilor necesare, sperăm că vom fi în măsură să găsim posibilități pentru a spori intensitatea relațiilor noastre comercial-economice, deoarece avem, practic, industrii similare, economie”, a menționat Gjorge Ivanov

La finalul discuțiilor, liderii celor două țări au convenit asupra aprofundării cooperării în domeniile vitivinicol, turismului, precum și a dialogului în domeniul cultural. Semnarea acordului de cooperare economică este planificată pentru a doua jumătate a anului viitor, în timpul vizitei oficiale a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, la Skopje, la invitația omologului său macedonean.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).