Marcați
AVIZ PENTRU MICȘORAREA ACCEZELOR
Membrii Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului și Relații Interetnice au susținut astăzi, în unanimitate, proiectul de lege elaborat de deputații socialiști privind micșorarea de două ori a accizelor pentru carburanți. În opinia autorilor documentului, nivelul actual al acestor taxe în țara noastră este comparabil cu cel european, iar scumpirea benzinei și motorinei va determina majorarea prețurilor produselor și serviciilor de primă necesitate.

Potrivit unuia dintre autorii inițiativei, deputatul socialist Vladimir Golovatiuc, în perioada 2009-2018, accizele pentru carburanți au crescut în Republica Moldova de aproape trei ori, de la 1.800 de lei pentru o tonă de benzină până la 4.961 de lei, și de la 750 de lei pentru o tonă de motorină până la 2.092 de lei.

”Acum este de aproape 5.000, iar peste un an este planificat până la 6.000. Adică ne apropiem, la accize, de nivelul european, fără a ține cont de nivelul veniturilor populației și agenților economici. Am calculat că un cetățean de-al nostru poate cumpăra, dintr-un salariu mediu, mai puțin de 300 de litri de benzină, iar un european - mai mult de o tonă, în condițiile unor accize mai mari. Problema este în venituri”, a mai spus Golovatiuc.

Deputatul socialist a mai menționat că leul moldovenesc și-a epuizat, practic, potențialul de creștere și va începe să se deprecieze în raport cu dolarul și euro. Asta va determina, inevitabil, scumpirea benzinei și motorinei, ceea ce va afecta puternic veniturile populației nevoiașe, precum și economia națională. În aceste condiții, statul este obligat să adopte măsuri care să protejeze cetățenii de scumpiri, iar micșorarea accizelor este o măsură imperioasă, a subliniat Vladimir Golovatiuc.

Parlamentarul PSRM a menționat, drept exemplu, Federația Rusă, unde nivelul accizelor pentru carburanți, recalculat în lei moldovenești, este de aproape două ori mai mic față de cel din țara noastră. După prezentarea acestor argumente, Comisia parlamentară pentru Drepturile Omului și Relații Interetnice a avizat pozitiv inițiativa PSRM.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).