Marcați
EDUCAȚIE NEATRACTIVĂ
Guvernul Moldovei alungă studenții din țară. Este concluzia consilierului prezidențial pentru educație, Corneliu Popovici, care a comentat hotărârea Guvernului de a reduce numărul locurilor bugetare pentru studenți. În opinia expertului, condițiile în timp ce guvernarea nu oferă condiții atractive pentru tineri, de asta profită statele vecine, care îi ademenesc pe cei mai buni. Dacă Guvernul nu-și va revedea politicile, în câțiva ani, Moldova va rămâne și fără universități, atenționează Popovici.

În centrul Chișinăului, câteva zile la rând, universitățile din România au organizat un târg de burse pentru tinerii moldoveni. Absolvenții se adunau cu zecile în jurul standurilor, ca să afle condițiile oferite de statul vecin. Mulți dintre ei deja au hotărât că, dacă reușesc să obțină o diplomă peste hotare, nu vor mai reveni. Tinerii recunosc că sunt nevoiți să aleagă universitățile din țări străine, pentru că statul nu le creează condiții atractive acasă.

Pentru a reduce fluxul masiv al studenților peste hotare, specialiștii din administrația președintelui țării au lansat o inițiativă ce le oferea tinerilor posibilitate să învețe peste hotare, dar și o motivare de a munci ulterior în țară. Mai exact, președintele țării i-a propus Guvernului ca bursele pentru studii în străinătate să fie înlocuite cu burse de schimb academic, a declarat consilierul prezidențial Corneliu Popovici.

El mai spune că, ar fi o oportunitate care ar permite copiilor noștri să nu plece definitiv din țara noastră, ci să se înscrie la o universitate din Republica Moldova, cu posibilitatea de a-și face studiile prin acest schimb academic, mobilitate academică și în alte universități din străinătate. Această inițiativă a Președinției, a fost susținută inclusiv de Consiliul Rectorilor, deoarece oferă posibilitate copiilor noștri să rămână în țară, să-și facă studiile o anumită perioadă de timp în străinătate, iar în final să obțină două diplome, mai afirmă Popovici.

Deși această oferta se bucură de popularitate printre studenți și are sprijinul rectorilor, guvernarea a refuzat să o accepte. Mai mult, Guvernul nici nu se grăbește să majoreze numărul burselor de la buget. Dimpotrivă, dacă anul trecut a alocat 4.931 de locuri bugetare, pentru 2018-2019 l-a redus până la 4.906. Neglijența guvernării față de această tendință pune în pericol viitorul sistemului educației și chiar securitatea statului, este convins consilierul prezidențial Corneliu Popovici.

”Problema este că nu sunt politici clare din partea ministerului, cu scopul de a crea condiții favorabile, ca copiii noștri să rămână în țară, să-și facă studiile în universitățile noastre, iar universitățile să-și consolideze statutul de instituții de învățământ superior de prestigiu. Pentru asta, este nevoie de elaborat anumite politici. Dar aceste politici pot fi elaborate doar de Ministerul Educației. (muscă) La etapa actuală, aceste lucruri nu se fac și, respectiv, studenții noștri, copiii noștri pleacă în străinătate. Universitățile din Moldova rămân fără studenți și există riscul că, în viitorul apropiat, dacă nu vor fi schimbate aceste tendințe, în genere, Moldova va rămâne fără universități”, afirmă Corneliu Popovici.

În sesiunea de admitere 2017-2018, peste 12.200 de studenți au depus cereri pentru burse de la buget, însă Guvernul nu a acoperit nici jumătate din această solicitare. Rezultatele înmatriculării de anul trecut au arătat că au rămas neacoperite 5.293 de locuri în universitățile din țară, deoarece tinerii au preferat să-și încerce norocul la universități din alte țări.


NTV Molodva
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).