Marcați
NEDREPTATE SOCIALĂ
Veniturile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină cresc, în urma contribuțiilor din partea populației, iar statul nu asigură nimic pentru a spori calitatea serviciilor prestate de spitale. Constatarea a fost făcută de către deputații socialiști, după audierea raportului privind executarea bugetului fondurilor obligatorii de asistență medicală pentru anul trecut.

Directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Dumitru Parfentiev, a declarat că veniturile instituției pe care o conduce au crescut, în anul 2017.

Ponderea cea mai mare în venituri, și anume 56,6 procente, au fost acumulate prin primele de asigurări în cota procentuală și în cea fixă. Cota transferului de la Guvern pentru categoriile de cetățeni care sunt asigurate de către Executiv a constituit 41,4 procente, afirmă Parfentiev.

Deputatul socialist Vladimir Țurcan a remarcat că statul plătește de câteva ori mai puțin pentru persoanele asigurate, față de cetățenii care fie cumpără polița de asigurare medicală, fie plătesc în fiecare lună contribuții. Parlamentarul a explicat că statul, pur și simplu, parazitează pe fondurile colectate de la populație și doar completează sumele ce nu ajung pentru pensionari, invalizi și alte categorii ce cetățeni nevoiași.

O altă problemă semnalată de fracțiunea PSRM este inechitatea în procesul de salarizare. Potrivit deputatului Grigore Novac, în timp ce salariul mediu al medicilor este de 6.000 de lei, angajații CNAM primesc de două ori mai mult, iar directorul acestei structuri ridică lunar peste 44 de mii de lei.

Potrivit unui studiu al Biroului Național de Statistică, oamenii care dispun de poliță de asigurare medicală plătesc mai mult pentru serviciile spitalelor, decât cei neasigurați. Аproape trei pătrimi din cheltuielile populației pentru sănătate vizează medicamentele, după care urmează asistența medicală primară - cu 13 la sută. Și cheltuielile pacienților internați sunt orientate, în cea mai mare parte, spre cumpărarea medicamentelor. Peste 38 la sută dintre oamenii intervievați în cadrul studiului au declarat că au fost nevoiți să cumpere suplimentar medicamente pentru tratament. De asemenea, cercetarea BNS a scos la iveală că moldovenii cu venituri mici, chiar dacă dețin poliță de asigurare medicală, nu apelează la medic, din cauza cheltuielilor suplimentare, pe care nu și le pot permite. Аproximativ 15 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova nu dețin poliță de asigurare medicală obligatorie.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).