Marcați
Economii de milioane în capitală
Întreprinderile din municipiul Chișinău au economisit aproape 1,4 milioane de lei în doar cinci luni, grație utilizării sistemului electronic de achiziții publice. Bilanțul a fost făcut de către consilierii socialiști, care au precizat că sistemul electronic MTender pentru achiziții de valoare mică este utilizat de 30 de structuri municipale. Pentru că unii funcționari întâmpină dificultăți în procesul de trecere de la achizițiile clasice la cele electronice, aleșii PSRM au organizat discuții pentru identificarea soluțiilor. Ei nu exclud însă că cei care nu au făcut nicio achiziție online boicotează intenționat procesul.

Din data de 15 februarie, utilizarea sistemului electronic este obligatorie pentru toate achizițiile de valoare mică, mai exact, a lucrărilor sau serviciilor ce nu depășesc 80 de mii de lei. În cazul bunurilor, este vorba de 100 de mii de lei. De atunci, 30 de întreprinderi municipale au făcut peste 200 de achiziții, în valoare de peste cinci milioane de lei, iar suma economisită ajunge la 1,4 milioane de lei sau aproape 22 la sută. Datele au fost făcute publice de către alesul PSRM, Victor Poleacov, care este și unul dintre autorii proiectului: ” Am văzut o achiziție publică, la care s-au făcut economii de peste 60%. Inițial, dacă a fost programată suma de 600 de mii de lei a fi cheltuită, în fine, s-a câștigat licitația cu 225 de mii de lei. Este vorba de tipărirea abonamentelor. Acest sistem nou de achiziții publice electronice este unul benefic.”

Cele mai multe achiziții electronice, 22 la număr, au fost făcute de către Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, care a cheltuit aproape 700 de mii de lei, în timp ce economiile au depășit 140 de de mii de lei. Reprezentanta acestei structuri, Iulia Bătrânac, a declarat că, pentru eficientizarea activității instituției la acest capitol este nevoie de implementarea sistemului electronic și pentru achizițiile de valoare medie și mare. Asta înseamnă însă anularea deciziei fostului primar general Dorin Chirtoacă. În 2016, acesta a emis un ordin ca toate achizițiile să se desfășoare în sala de ședințe a Primăriei, a precizat Iulia Bătrânac, reprezentantă a Direcției Generale Educație Tineret și Sport

Pe locul doi s-a clasat întreprinderea ”Piața Centrală”, cu 21 de achiziții, iar pe locul trei - Direcția Generală Locativ-Comunală și Amenjare, cu 18 achiziții. Unii funcționari întâmpină însă probleme la utilizarea sistemului electronic de achiziții publice. Este vorba inclusiv de agenți economici neonești, a precizat adjuncta șefului Direcției Economie, Reforme și Relații Patrimoniale, Eugenia Vornicescu.

Reprezentanții platformei MTender au precizat că urmează să identifice soluții în acest sens. În prezent, cel puțin 10 instituții municipale nu au făcut nicio achiziție prin intermediul sistemului electronic. Președintele fracțiunii PSRM în CMC, Ion Ceban, le bănuiește de rea-intenție și a precizat că astfel de ședințe de lucru urmează să fie organizate mai des, pentru eficientizarea procesului.

Ion Ceban a mai spus că, faptul că mai multe din direcții acest lucru nu realizează, unu - e boicot, doi - e nedorința și, respectiv, este chiar rea-intenție, în ceea ce ține de cheltuirea banului public.

Sistemul de achiziții publice electronice mai este utilizat de către 22 de instituții de stat şi 12 companii private.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).