Marcați
Energia electrică s-ar putea ieftini începând cu 1 iulie
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) planifică să reducă de la 1 iulie 2018 cu aproape 13% tarifele la energia electrică livrată de companiile de distribuţie şi furnizare, scrie Mold-street.

Ieftinirea vine ca urmare a solicitărilor depuse încă la finele lunii aprilie, de grupul Gas Natural Fenosa şi apoi şi de FEE Nord şi RED Nord. Conform unor calcule efectuate de ANRE, preţurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice ar urma să includă şi suplimentele tarifare, care de fapt sunt în favoarea consumatorilor.

Astfel la energia electrică furnizată la tarife reglementate de către Gas Natural Fenosa Furnizare SRL pentru consumatorii casnici ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele de tensiune joasă (0,4 kV) tariful va scădea cu 25 de bani (+12,7%): de la 199 bani la 174 bani/kWh.

Pentru consumatorii ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune medie (6–10 kV) tariful ar urma să scadă cu 24 de bani: de la 182 bani/kWh la 158 bani/kWh, iar la consumatorii, ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de înaltă tensiune (35; 110 kV) tariful ar urma să coboare cu 21 de bani: de la 153 bani/kWh la 132 bani/kWh.

În cazul consumatorilor casnici din nordul ţării deserviţi de compania statului FEE Nord preţul reglementat ar urma să fie de 191 bani pentru un kWh, comparativ cu 212 bani pentru un kWh, cât este în prezent. Altfel spus populaţia din zona deservită anterior de RED Nord-Vest va achita un tarif cu circa 10% mai mic decât în prezent.

Tarifele pentru furnizarea energiei electrice consumatorilor finali, ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de medie tensiune (6; 10 kV) vor fi de 166 bani pentru un kWh, faţă de actualul tarif de 184 bani pentru un kWh.

Totuşi tarifele pentru consumatorii din nordul Republicii Moldova, cărora le furnizează curent electric companiile statului sunt în medie cu 10 bani mai mari decât în zona deservită de grupul Gas Natural Fenosa.

În cazul populaţiei diferenţa ar urma să fie de 17 bani. Astfel un locuitor de la Briceni, Bălţi sau Soroca, ar urma să achite pentru un kWh cu 17 bani mai mult decât un consumator casnic din Chişinău, Hânceşti sau Comrat.

Tarifele în vigoare au fost aprobate în şedinţa publică din 17 martie 2017 a Consiliului de Administraţie al ANRE.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).