Marcați
Departamentul de stat al SUA a recunoscut existenţa în Moldova a "deţinuţilor politici"
Departamentul de stat al SUA pentru prima dată a recunoscut că în Moldova există deţinuţi politici.

Despre aceasta se vorbeşte în raportul anual privind situaţia din domeniul drepturilor omului în lume pentru anul 2015.

În document se constată că Moldova de mai mult timp se confruntă cu probleme ca corupţia, tortura, violenţa asupra femeilor. La capitolul "Deţinuţi politici" este menţionat cazul "grupului Petrenco", precum şi cazul jurnalistului tiraspolean Serghei Ilcenco. În anul trecut KGB-ul autoproclamatei RMN l-a arestat pentru acuzaţii de extremism, dar apoi l-a eliberat.

În raport se menţionează că liderul partidului de opoziţie "Blocul roşu" ("Casa Noastră-Moldova"), Grigore Petrenco, şi camarazii săi au fost reţinuţi pe 6 septembrie în cadrul unui protest antiguvernamental la Procuratura Generală.

"Protestul a evoluat într-o încăierare cu organele de drept. Câţiva poliţişti s-au ales cu răni uşoare, iar şapte participanţi ai acţiunii au fost reţinuţi. Mandatul de arest pentru membrii "grupului Petrenco" a fost prelungit de câteva ori. Avocatul politicianului a declarat că acestuia i-a fost refuzată consultarea medicului după ce în izolatorul de anchetă s-a aflat în spaţii vizitate şi de persoane bolnave de tuberculoză", se menţionează în raport.

Autorii documentului subliniază că acest dosar a atras atenţia organizaţiilor internaţionale pentru drepturile omului, care sunt de părere că dosarul este motivat politic.

"Reprezentanţii unor partide politice, precum şi membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au declarat că arestul este motivat politici şi au îndemnat autorităţile să-i elibereze pe membrii "grupului Petrenco", asigurându-le dreptul la libera exprimare şi protest", se subliniază în raport.

În raport mai este menţionat cazul jurnalistului transnistrean Serghei Ilcenco, reţinut pentru acuzaţii de extremism pe teritoriul Transnistriei la 18 martie 2015. "Curând după reţinere într-o şedinţă secretă instanţa de judecată i-a prelungit mandatul de arest. Ilcenco a fost eliberat pe 17 iulie. După ce a ajuns la Chişinău jurnalistul a declarat că i s-a cerut să depună mărturii sincere şi era ameninţat că i se va prelungi mandatul de arest pentru acuzaţii de organizarea unei grupări teroriste", se vorbeşte în document.

Anterior Moldova nu figura ca un stat în care ar exista deţinuţi politici. Dacă asemenea date apăreau în rapoartele anuale ale Departamentului de Stat al SUA, atunci acestea vizau doar regiunea transnistreană, care nu se supune autorităţilor moldoveneşti. În raportul pentru anul 2014, la capitolul "Deţinuţi politici" se vorbea doar despre cazul lui Andrei Reazanov, reţinut în Transnistria pentru acuzaţii de trafic de droguri.

INFOTAG

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).