Marcați
În Macedonia vor avea loc alegeri parlamentare anticipate pe 5 iunie
În Macedonia au fost convocate alegeri parlamentare anticipate pentru data de 5 iunie, după ce parlamentul a fost dizolvat, în cadrul unui acord mediat de Uniunea Europeană ce vizează încetarea unei perioade de luni de zile de blocaj politic având legătură cu un scandal privind interceptările telefonice, relatează vineri agenția Reuters.

''Am semnat astăzi decizia de convocare a alegerilor anticipate care ar trebui să aibă loc pe 5 iunie 2016'', a declarat președintele parlamentului macedonean, Trajko Veljanovski. ''Cred că orice persoană implicată în procesul electoral va contribui la desfășurarea alegerilor într-o atmosferă pașnică și democratică și că fiecare dintre noi își va exercita dreptul la vot pe 5 iunie'', a afirmat Veljanovski într-un comunicat.

Opoziția a afirmat deja că va boicota alegerile, destinate să contribuie la sfârșitul crizei politice provocate de dezvăluirile de anul trecut privind interceptările telefonice la scară largă.

Criza s-a adâncit în această săptămână, când președintele Gjorge Ivanov a amnistiat 56 de oficiali suspectați de implicare în scandal.

Partidul de guvernământ din Macedonia a afirmat, într-un comunicat difuzat vineri, că le va sugera altor trei mari partide să se adreseze în scris președintelui Ivanov pentru a-i cere să revină asupra deciziei sale.

Amnistia a provocat preocupare în Europa și în Statele Unite ale Americii (SUA), și l-a determinat pe comisarul european pentru relațiile cu statele candidate pentru aderarea la UE, precum Macedonia, să se întrebe dacă sunt totuși posibile alegeri credibile.

Amnistia decretată de către președinte a dus la trei nopți de proteste de stradă în capitala macedoneană Skopje. Cinci polițiști au fost răniți din cauza pietrelor aruncate de protestatari joi noaptea, potrivit unui oficial al poliției.

AGERPRES.ro

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).