Marcați
Autoritățile din Găguzia depun efort pentru a convinge tinerii să nu plece din țară
Tot mai mulți tineri găgăuzi aleg să-și facă studiile peste hotare. Șase din zece aplică pentru instituțiile de învățământ din Rusia. În consecință, Universitatea de Stat din Comrat înregistrează o scădere a numărului studenților.

Sute de absolvenți din Găgăuzia își fac planuri pentru studiile universitare. Statisticile oficiale arată că cea mai mare parte a tinerilor optează pentru instituțiile de învățământ străine. Cei care nu pleacă, se îndreaptă, de cele mai multe ori, spre universitățile din stânga Nistrului. Și în primul caz, și în al doilea, acasă revin doar câțiva. Pentru a preveni exodul de tineri, autoritățile Găgăuziei au organizat întâlniri, în cadrul cărora au încercat să-i motiveze pe viitorii studenți să opteze pentru instituțiile de învățământ locale.

"Am decis să vizităm toate liceele din Găgăuzia, pentru a-i informa pe elevii despre necesitatea stringentă ca ei să rămână în Republica Moldova și să se dezvolte aici, în Găgăuzia" , a declarat bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Pentru a-i determina pe absolvenții liceelor să rămână în țară, atât autoritățile, cât și administrațiile universităților oferă o serie de facilități. De exemplu, studenții care absolvă Universitatea din Comrat își asigură, garantat, un loc de muncă, inclusiv în comitetul executiv al Găgăuziei. De asemenea, le sunt oferite locuri în căminele care au fost reparate. Un alt avantaj este accesul la internet gratuit, iar calitatea studiilor corespunde standardelor internaționale.

"De ce nu mai suntem patrioți? Cineva spune că aici nu mai sunt perspective. Persoana care are un scop, îl atinge oriunde s-ar afla", susține Ludmila Nedu, profesoară, Universitatea de Stat din Comrat.

După discuțiile cu reprezentanții administrației Găgăuziei și Universității din Comrat, mulți dintre liceeni au decis că își vor continua studiile în Republica Moldova.
”Vreau să învăț la Chișinău, însă consider că și universitatea din Comrat este bună”.

”Vreau să învăț pe pământul meu, și anume, la Comrat, unde sunt toate rudele mele”, spun tinerii.

Pentru a opri plecarea masivă a tinerilor, autoritățile autonomiei au decis întreruperea acordului de cooperare cu universitățile din străinătate, care dispun de specialitățile predate la Comrat. Numărul studenților acestei instituții de învățământ ajunge la 1700.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).