Marcați
Igor Dodon, candidatul PSRM la alegerile prezidențiale; Care sunt recomandările Comitetului Executiv al formațiunii
Comitetul Executiv Politic al PSRM recomandă Consiliului Republican desemnarea lui Igor Dodon în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al RM. Totodată, formațiunea politică se pronunţă pentru organizarea alegerilor prezidenţiale în paralel cu alegerile parlamentare anticipate.

”După pronunţarea hotărîrii Curţii Constituţionale, PSRM a organizat, prin propriile structuri raionale, conferinţe în toate organizaţiile teritoriale din ţară, întruniri la care au avut loc dezbateri pe marginea tacticii şi strategiei partidului în situaţia creată. În paralel, PSRM a cerut obţinerea, în regim de urgenţă, a avizului experţilor din partea structurilor internaţionale vizavi de hotărîrea CC, în special a Comisiei de la Veneţia”, se menționează într-un comunicat al formațiunii.

”Comitetul Executiv Politic al PSRM a constatat că în pofida unei incertitudini generale, lipsei unei viziuni clare asupra procesului electoral, a modului de desfăşurare a scrutinului şi a pregătirilor pentru acesta, este deja evident că majoritatea candidaţilor care au vreo şansă de participare la alegeri sînt cunoscuţi în linii generale. Unii dintre pretendenţi au trecut deja procedura de verificare a loialității și acceptare în cancelariile occidentale, care, în ultimii opt ani, au tot povestit societăţii moldoveneşti despre aşa-zisa „istorie de succes” a ţării noastre. Printre aceştia sînt, în primul rînd, politicieni de dreapta, majoritatea dintre care nu-şi ascund viziunile unioniste. Totodată, sîntem convinşi că în laboratoarele de tehnologii politice ale regimului oligarhic se identifică un candidat-marionetă simpatic, cuminte, cu o eventuală experienţă de lucru peste hotare, comod, asemenea guvernatorului Băncii Naţionale, învestit de curînd în funcţie, un candidat absolut controlabil şi lipsit de posibilitaea de a exprima propria opinie”, se mai spune în comunicat.

În acelaşi timp, grupul forţelor patriotice stataliste este dominat de incertitudine şi chiar de neîncredere reciprocă. În opinia noastră, acesta este un semnal foarte periculos pentru poporul Moldovei şi pentru ţară, la general. La anumite etape, fără o cunoaştere definitivă a formatului în care vor avea loc alegerile şi organizarea acestora, unele forţe au lansat acuzaţii nefondate la adresa altora. Mai mult ca atît, au fost auzite apeluri la boicotarea alegerilor preconizate şi reluarea luptei în alt plan politic. Sîntem ferm convinși că renunţarea la luptă, boicotarea sau refuzul forţelor de stînga de a participa la un eventual scrutin prezidenţial, precum şi o dezbinare intenţionată a acestor forţe se va solda prin şanse mai mari atît pentru forţele unioniste şi antistataliste de dreapta, cît şi pentru candidatul-marionetă al regimului oligarhic. Ambele scenarii sînt absolut inacceptabile pentru Moldova.

Anume de aceea, în cazul în care alegerile sînt inevitabile, organizaţiile raionale ale PSRM consideră drept obligatorie participarea la alegerile prezidenţiale a candidatului partidului în persoana preşedintelui formaţiunii, Igor Dodon. Comitetul Executiv Politic al Partidului Socialiştilor susţine recomandările organizaţiilor raionale şi, urmînd prevederile legale, propune Consiliului Republican PSRM desemnarea Preşedintelui Partidului în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al RM din partea PSRM. În opinia Comitetului Executiv Politic, activităţile de pregătire pentru campania electorală urmează a fi lansate chiar astăzi, se mai spune în comunicat.

Partidul Socialiştilor a anunţat deja despre reluarea protestelor în masă, aceasta fiind unica modalitate de presiune asupra guvernării, de eliberare a instituţiilor publice de sub controlul politic şi de apărare a statalităţii şi relansare a ţării noastre.

PSRM va face uz de toate metodele legale posibile pentru a obţine organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidenţiale, care să se desfăşoare în condiţii de transparenţă maximă a procesului de votare.

Comitetul Executiv Politic PSRM consideră că alegerile prezidenţiale directe şi alegerile parlamentare anticipate sînt unica şi ultima modalitate de a opri genocidul social, colapsul economic total, impotenţa politică şi, drept consecință, dispariţia Republicii Moldova de pe harta politică a lumii ca stat suveran. S-ar putea întîmpla să nu mai existe o altă şansă de a respinge atacurile oligarhilor şi unioniştilor.

PSRM cheamă toate forţele sănătoase ale societăţii, care cred în viitorul prosper al Republicii Moldova independente, să-şi consolideze eforturile pentru victorie, se conchide în comunicatul formațiunii.

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).