Marcați
Vlad Batrîncea, acuză guvernarea de minciună și manipulare a opiniei publice
Deputatul fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea a criticat dur activitatea guvernării după ce Prim-ministrul Pavel Filip a prezentat raportul de activitate a Guvernului.

”Ați început bine că nu trebuie lăudată activitatea guvernului, după care 30 de minute v-ați lăudat”, cu ironie a remarcat deputatul Vlad Batrîncea, învinuind guvernarea de manipulare a opiniei publice.

Batrîncea a reamintit premierului că, conform sondajelor sociologice, 80 % din cetățeni ai RM sunt nemulțumiți de activitatea Guvernului, iar 80% din moldoveni consideră că Republica Moldova merge în direcția greșită.

”Problema este că dumneavoastră nu ați prezentat nici o cifră foarte clară despre finanțarea externă. În ultimii doi ani de activitate, guvernul condus de dvs. a primit 700 milioane de dolari, dintre care 330 milioane dolari, doar în anul 2017. Apare întrebarea – ce ați face dumneavoastră fără finanțare externă? Guvernul nu a găsit posibilitatea de a-și asigura proprii bani pentru propriile proiecte. Banii sunt aduși din afara țării, majoritatea sunt credite. La un dolar de credit se revine doar 50 de cenți grant, cînd în 2009, la un dolar credit, erau 5 dolari sub formă de grant. De aceea putem să constatăm o prăbușire a finanțării externe”, a mențioant Vlad Batrîncea.

De asemenea, deputatul PSRM a reamintit că potrivit unei dicizii a Consiliului miniștrilor a Uniunii Europene, acele 100 milioane de euro au fost înghețate, din motiv că autoritățile moldovenești nu au îndeplinit condițiile înaintate. Iar Comisarul UE pentru extindere a spus că, RM nu figurează pe agenda UE ca și extindere în 2025, în calitate de potențial candidat de a deveni membru UE.

”Înseamnă acest lucru că europenii au constatat că procesul sau povestea europeană pentru RM a luat sfîrșit?” l-a întrebat Vlad Batrîncea pe premier.

Pavel Filip a încercat să se justifice, menționând că, conform sondajelor 60% dintre cetățeni, pledează pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, iar cuvintele Comisarului European ar fi fost interpretate greșit.

”Eu personal o să vă expediez rezultatele sondajelor, inclusiv cele americane, pentru a vă convinge că duceți oamenii în eroare. Nici într-un sondaj nu figurează 60% pro UE. În al doilea rînd, noi citim foarte bine în limba engleză. Comisarul pentru extindere a UE a spus foarte laconic, că Republica Moldova nu figurează pe agenda pentru extindere a Uniunii Europene. De aceea, vă rog, nu duceți oamenii în eroare”, a ripostat Vlad Batrîncea.

Deputatul a vorbit și despre acțiunile Guvernului în raport cu intenția Ucrainei de a construi 6 Hidrocentrale pe rîul Nistru.

”Ați spus că aveți relații bune cu oficialii din Kiev. Dar ceea ce ține de rîul Nistru, din nou duceți oamenii în eroare, pentru că ați spus că, ați rugat experții europeni să desfășoare o expertiză. Deja a fost desfășurată o expertiză, aici în Republica Moldova, cît și în Ucraina, care au confirmat că dacă vor fi construite 6 Hidrocentrale, Republica Moldova va rămîne fără apă potabilă, cît și fără apă pentru agricultură. Probabil cînd vorbiți despre economie, dvs. nu știți că a crescut de 10 ori importul de foarea-soarelui și de 2,2 importul de legume. Agricultura noastră riscă să rămîină fără apă, iar dumneavoastră trageți de timp. Cît vă gîndiți, Ucraina va începe deja construcția, iar dumneavoastră ca prim- ministru și toată guvernarea veți fi responsabil pentru acest fapt”- a conchis Batrîncea.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).