Marcați
Ion Ceban propune soluții pentru îmbunătăţirea situaţiei angajaţilor din sistemul protecţiei sociale din municipiul Chişinău
Candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a prezentat astăzi propunerile pentru îmbunătăţirea situaţiei angajaţilor din sistemul protecţiei sociale din municipiul Chişinău, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Ion Ceban, angajaţii din acest domeniu sunt discriminaţi în raport cu cei care activează pe linia Casei Naţionale a Asigurărilor Sociale (CNAS).

”Dacă un angajat CNAS are un adaos la salariu de 25%, atunci cei care activează în capitală pe linia municipalităţii nu beneficiază de nici un leu în acest sens. E o mare nedreptate și vom identifica mijloacele financiare necesare pentru ca ei să primească adaosuri salariale. O mare problemă este faptul că asistenţii sociali şi pedagogii din domeniul protecţiei sociale au salariu tarifar de doar 1160 lei şi marea lor majoritate sunt tineri specialişti. De aceea, ca un prim pas în vederea susţinerii lor, noi vom introduce compensaţii la închirierea de către ei a spaţiului locativ. Cu mari probleme se confruntă şi lucrătorii sociali, care au un salariu de doar 1500 lei și nu au transport la dispoziție. Una dintre primele mele acţiuni în calitate de primar va fi să-i asigur cu transportul necesar, aşa cum prevede Regulamentul şi aşa cum e normal să fie”, a menționat Ion Ceban.

Totodată, în opinia lui Ceban, o problemă este cea a asistenţilor personali.

”În sfîrşit, aceştia au fost introduşi în statele de personal şi lucrează, dar, în virtutea activităţii lor, au nevoie fie de transport gratuit, fie de compensaţii la transport. Vă asigur că, vom rezolva problema respectivă. De asemenea, ne propunem drept scop să asigurăm asistenţii şi lucrătorii sociali cu abonamente pentru transportul urban. O altă măsură pe care o avem în plan ţine de asigurarea lucrătorilor sociali cu tichete alimentare. O altă problemă majoră – în Chişinău avem circa 5000 de persoane cu dizabilităţi locomotorii (care se deplasează în cărucior), iar asistenţii sociali care lucrează cu ei nu dispun de transport specializat pentru transportarea acestor oameni la instituţii. Achiziţionarea acestor unităţi de transport specializate va ocupa un loc aparte în programul meu”, a mai spus Ceban.

Un angajament ferm pe care Ion ceban vrea să și-l asume este asigurarea cu condiţii de lucru decente angajaţii din domeniul protecţiei sociale.

”Şi mai gravă este situaţia specialiştilor ce efectuează expertiza vitalităţii, ei trebuie să beneficieze de spaţiu aparte, unde să poată face examinări profesioniste. Experţii noştri au deja propuneri concrete pentru alocarea spaţiului. În domeniul protecţiei sociale, spre deosebire de alte domenii, nici nu se discută despre asigurarea personalului cu spaţiu locativ. Nu e corect acest lucru şi noi vom veni cu o nouă abordare, urmînd să identificăm oportunităţile de rigoare”, consideră socialistul.

Potrivit lui Ceban, nu se poate avea o asistenţă socială performantă, dacă nu oferi specialiştilor din acest domeniu nişte minime condiţii.

”De aceea, noi am trecut această preocupare drept una prioritară în planurile pentru viitorul apropiat, pe care vom începe să le realizăm imediat după ce voi prelua mandatul de Primar general al capitalei”, a conchis candidatul PSRM la șefia capitalei.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).