Marcați
Soluții pentru tinerii care se confruntă cu lipsa unui loc de trai, propuse de Ion Ceban
Candidatul socialiștilor la funcția de Primar al municipiului Chișinău, Ion Ceban, susține că, imediat ce va prelua această funcție, va veni, concomitent, cu două programe pentru tinerii care se confruntă cu lipsa unui loc de trai și, totodată, va fi elaborat la Primărie un Registru al tinerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Despre aceasta el a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, în cadrul căreia și-a prezentat propunerile pentru susținerea familiilor tinere.

Ion Ceban a declarat că prima şi cea mai serioasă problemă cu care se confruntă tinerele familii ţine de lipsa unui loc de trai, de aceea va veni concomitent cu două programe menite să soluţioneze această problemă – „Locuințe accesibile” și „Casa mea”.

„La moment, programul „Locuințe accesibile” pentru tinere familii se definitivează de către Partidul Socialiștilor. În varianta finală, proiectul va fi prezentat până la sfârșitul anului 2018. Programul municipal „Casa mea”, pe care îl voi propune, prevede alocarea terenurilor pentru construcția locuințelor, îndeosebi în suburbiile capitalei. O categorie de tinere familii aparte care va beneficia de o atenţie sporită din partea mea şi a echipei mele vor fi familiile formate din tineri orfani sau unul dintre membrii căreia este orfan – acestor familii li se vor acorda locuinţe sociale, iar în acest scop intenţionăm redeschiderea căminelor de pe teritoriul gimnaziului Decebal de la Botanica”, a precizat Ceban.

Potrivit lui, o altă mare problemă cu care se confruntă tinerele familii este lipsa unui loc de muncă. „Voi semna o dispoziţie ca, la Primărie să fie elaborat un Registru al tinerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Acestor tineri li se va comunica în mod prioritar despre apariţia funcţiilor vacante în subdiviziunile sau în întreprinderile municipale şi tot în mod prioritar ei vor fi angajaţi în câmpul muncii. Dacă tinerii nu vor avea calificarea necesară, dar vor dori să ocupe un anume post vacant, Primăria îşi va asuma integral plata pentru instruirile de rigoare. În acest sens va fi instituit un fond special, predestinat tinerilor familii membrii cărora se află în căutarea unui loc de muncă. O altă direcţie – va fi stabilirea unei bune colaborări cu agenţii economici ce activează în raza municipiului Chişinău. Le vom propune acestora să comunice Primăriei despre toate funcţiile vacante ce vor apărea”, a punctat socialistul.

Ion Ceban a mai spus că o atenţie deosebită vor acorda tinerilor familii aflate la moment peste hotare, dar care doresc să revină acasă. „Vom lansa un program municipal special, care va avea drept scop acordarea de granturi tinerilor din capitală ce vor dori să revină acasă şi să-şi lanseze o afacere. Totodată, în 2018 – începutul anului 2019, vom implementa un program pentru alocarea a câte 2000 de lei pentru nașterea copilului în familii social-vulnerabile, începând cu primul. De asemenea, vom veni cu o nouă abordare în ceea ce ţine de ajutorul acordat în primul an de la naștere. Deja la această etapă pot să vă asigur că produsele lactate, dar și produsele de primă necesitate, vor fi oferite gratuit în primul an de la nașterea copilului”, a conchis Ceban.

TRIBUNA
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).