Marcați
Sute de moldoveni, traficaţi şi angajaţi ilegal în Germania
În urma unei razii de amploare efectuată de poliţia germană în Hamburg, Bremen, Saxonia Anhaltină şi Saxonia Inferioară, au fost arestaţi preventiv principalii suspecţi, care se pare că aduseseră sute de cetăţeni moldoveni la muncă ilegală în Germania. Oamenii erau exploataţi la maxim, plătiţi cu salarii de mizerie şi trăiau în condiţii precare. Cei mai mulţi erau plasaţi în posturi de gardieni, fiind plătiţi cu mult sub salariul minim pe economie. Din banii câştigaţi - de regulă circa 500 de euro, muncitorii erau obligaţi să-şi plătească şi chiriile (300 de euro), cazarea nefiindu-le asigurată.

În jur de 800 de poliţişti şi vameşi germani au participat la această acţiune, cercetând 16 locuinţe şi birouri în patru landuri germane, a confirmat pentru DW purtătorul de cuvânt al poliţiei din oraşul Pirna, în landul Saxonia. Mulţi dintre cetăţenii moldoveni deţineau cărţi de identitate româneşti falsificate sau modificate probabil chiar de traficanţi. O purtătoare de cuvânt a procuraturii din Lüneburg, în landul Saxonia Inferioară, a declarat pentru DW că ”cercetările se desfăşoară numai împotriva traficanţilor şi nu împotriva celor traficaţi”. După o primă analiză, nu se ştie exact dacă şi câţi dintre muncitorii moldoveni deţin şi cetăţenie română reală.

Ambasada Republicii Moldova la Berlin nu a fost contactată încă (marţi) de niciun cetăţean moldovean în cauză, pentru servicii consulare. În schimb, procuratura din Lüneburg a transmis, într-un interviu DW, că autorităţile germane colaborează pentru soluţionarea acestui caz cu cele de la Chişinău. La rândul său, ambasadorul Republicii Moldova la Berlin, Oleg Serebrian, a declarat că au fost solicitate ministerului federal de interne informaţii suplimentare despre acest caz.

”În momentul de faţă sunt cercetaţi 13 suspecţi”, dintre care capii bandei, care au fost arestaţi preventiv la Hamburg, spune purtătoarea de cuvânt a procuraturii Lüneburg. Doi dintre aceştia sunt cetăţeni germani şi unul cetăţean rus, cu vârste cuprinse între 30 şi 43 de ani. Conform unor surse neoficiale ce doresc sa-si pastreze anonimatul s-ar părea că cei doi cetăţeni germani ar fi de origine rusă.

În timpul raziei, poliţia germană a confiscat muniţie şi arme cu electroşocuri. Au mai fost găsite în locuinţele percheziţionate droguri şi câteva mii de euro cash. Persoanele care deţin paşaport moldovenesc au dreptul la şedere 90 de zile consecutive pe teritoriul UE, dar nu pot munci fără a obţine drept de muncă.

adevarul.ro


menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).