Marcați
CEC obligată să organizeze referendumul constituțional pentru care au semnat 400 000 de cetățeni
Comisia Electorală Centrală a fost obligată de către Curtea de Apel să organizeze un referendum constituțional, așa cum și-a dorit grupul de inițiativă care a colectat peste 400 de mii de semnături. Instanța a anulat hotărârea CEC din 30 martie, prin care a fost respinsă cererea de organizare a plebiscitului. Magistrații au constatat că, prin respingerea inițiativei, Comisia Electorală Centrală a încălcat drepturile constituționale ale cetățenilor.

Secretarul Comisie Electorale Centrale, Andrei Volentir a declarat că decizia Curții de Apel este ilegală și că va fi contestată la Curtea Supremă de Justiție.

"Este o decizie surprinzătoare pentru noi, sincer să fiu nu ne-am așteptat pentru că este o decizie absolut ilegală și cu depășirea competențelor instanțelor de judecată", a declarat Andrei Volentir.

Și Partidul Democrat califică decizia Curții de Apel drept nefondată.

"Asta a fost decizia sper că are o logică, dar ca și conținut al acestei logici îmi vine greu să înțeleg fiind că în cea mai mare parte subiectele sunt decise sau deja pus pe rol", a menționat președintele PD, Marian Lupu.

La rândul său, președintele fracțiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu, a declarat că această decizie a fost pronunțată prin prisma viitoarelor proteste de stradă, care vor fi organizate împotriva actualei guvernări.

"Părerea mea este că ei au dorit să tempereze undeva revolta maselor la apropiata manifestare sau miting în data de 24 aprile", susține Tudor Deliu.

Reprezentanții opoziției spun că referedumul exprimă dorința suverană a poporului.

"Noi am susținut referdumul, noi am ajutat la colectarea semnăturilor, noi am invitat CEC-ul pentru explicații în Parlament. Noi vom face tot posibilul pentru ca acest referedum să aibă loc", a declarat președintele PSRM, Igor Dodon.

Grupul de inițiativă pentru organizarea referenumului a contestat la Curtea de Apel decizia Comisiei Electorale Centrale în data de 7 apri¬lie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).